Deși pentru noul angajat poate părea un abuz sau o nedreptate, dacă ocupă postul care înainte a aparținut unei persoane concediate nelegal sau pentru alte motive neîntemeiate, iar respectiva persoană dă în judecată angajatorul și câștigă dreptul de a-și relua postul, atunci contractul său de muncă încetează de drept - o prevede chiar Codul muncii, la art. 56: „(contractul de muncă încetează de drept - n.red.) ca urmare a admiterii cererii de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare”.
Un salariat care a fost concediat ilegal poate să obțină în instanță desființarea deciziei de concediere și obligarea angajatorului la reintegrarea în vechea funcție. De multe ori, în practică, angajații care obțin câștig de cauză în asemenea situații nu mai urmăresc neapărat să se întoarcă la respectivul loc de muncă - ci să obțină salariile din urmă și alte drepturi similare. Aceștia își dau ulterior demisia și încheie definitiv orice raport cu acel angajator. Chiar și așa, legea e destul de clară în privința noului-venit, a celui care ocupă postul pe care se întoarce acela concediat nelegal: contractul său se desființează de drept la momentul „rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de reintegrare”. Chiar și așa, angajatul al cărui contract a fost de drept desființat se poate întoarce pe postul respectiv odată ce acesta a fost eliberat de angajatul reintegrat și care și-a dat demisia ori a încetat contractul cu acordul părților.
Util: Cum trebuie reintegrat în muncă un salariat atunci când postul lui vechi nu mai există
Esențialul aici e că angajatorul trebuie „să opereze” această încetare de drept a contractului de muncă a celui care ocupă postul pe care se întoarce fostul angajat. În practică, din dorința de a păstra acel angajat nou, firmele ar putea să încerce să jongleze altfel cu situația, trecându-l pe angajat pe un alt post într-un mod artificial și uitând că, de fapt, contractul acestuia pe poziția respectivă a încetat de drept la momentul rămânerii definitive a acelei hotărâri judecătorești.
Merită amintit aici că obligațiile angajatorului în fața unei astfel de hotărâri definitive privind reintegrarea unui angajat concediat nelegal nu se opresc la o reintegrare doar la nivel declarativ a fostului său angajat, întrucât nu e suficient doar să emită o decizie de reintegrare.