Codul muncii prevede o situație în care, fără a exista o vină a salariatului sau o intenție a angajatorului, contractul individual de muncă încetează de drept, iar salariatul nu ar putea contesta această încetare.
Este vorba despre art. 56 alin (1) lit. e) care prevede că, de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești prin care a fost admisă cererea de reintegrare în funcția ocupată de salariat a unei persoane concediate nelegal sau pentru motive neîntemeiate, contractul individual de muncă al persoanei care l-a ocupat ulterior încetează de drept.
Putem spune că este destul de dificil ca o persoană aflată în căutarea unui loc de muncă sau un candidat să intre în posesia acestor informații, dar analizând actele normative incidente constatăm că există câteva instrumente care permit, indirect, culegerea de informații relevante.
Sigur, cea mai rapidă și simplă variantă este cea în care angajatorul și candidatul oferă toate informațiile relevante sau solicitate de către cealaltă parte.
Angajatorii care au cel puțin un loc de muncă vacant au obligația de a comunica agențiilor pentru ocuparea forței de muncă, în termen de 5 zile de la vacantare, o serie de informații pe baza cărora persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot aplica în vederea angajării.
Pe lângă datele de identificare și de contact ale angajatorilor și denumirea funcției conform Clasificării ocupațiilor din România, în cadrul anexei 1A la normele de aplicare a Legii 76/2002 angajatorii au obligația de a furniza și alte informații, cum ar fi:
- Salariul de încadrare, cu titlu informativ în vederea informării solicitanților (brut/lunar)
- Vechimea și studiile necesare ocupării postului
- Localitatea și județul în care se află locul de muncă vacant
- Durata muncii (normă întreagă sau timp parțial)
- Durata încadrării în muncă (perioadă determinată sau nedeterminată)
- Modul în care a devenit vacant locul de muncă
Deși la prima vedere modul în care a devenit vacant locul de muncă pare a fi un element lipsit de importanță, în realitate acest aspect poate influența durata încadrării în muncă și, în unele situații, poate conduce la încetarea de drept a contractului individual de muncă.
Un salariat s-ar putea confrunta cu o astfel situație atunci când a ocupat un loc de muncă devenit vacant ca urmarea încetării unui raport de muncă din inițiativa angajatorului, iar salariatul concediat a contestat decizia și a obținut în instanță reintegrarea în funcția ocupată.
Codul muncii prevede că încetează de drept contractul de muncă al salariatului care l-a ocupat ca urmarea a vacantării postului prin încetarea raportului de muncă din inițiativa angajatorului și instanța competentă a anulat decizia de concediere și a dispus reintegrarea în funcția deținută anterior.
Iată că modul în care a devenit vacant locul de muncă devine un element esențial în privința stabilității în muncă a noului salariat, fiind dependent de legalitatea deciziei de concediere emise de angajator și/sau de decizia fostului salariat de a se adresa instanței competente.
Chiar dacă angajatorul nu a comunicat agenției pentru ocuparea forței de muncă locurile de muncă vacante și Anexa 1A sau agenția nu transmis această informație solicitanților, persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă pot verifica dacă angajatorul respectiv are sau nu litigii de muncă pe rolul instanțelor competente și care este obiectul acestora.
Având la bază principiul bunei credințe, raportul de muncă presupune furnizarea tuturor informațiilor relevante atât din partea angajatorilor, cât și din partea persoanelor care aplică pentru ocuparea unui loc de muncă vacant.
Angajatorul poate cere persoanei care solicită angajarea informații pe baza cărora va aprecia capacitatea de a ocupa postul respectiv, precum și aptitudinile profesionale, inclusiv de la foștii angajatori, în limitele și în condițiile prevăzute de art. 29 alin (3) și (4) din Codul muncii.
La rândul ei, persoana aflată în căutarea unui loc de muncă are dreptul de a fi informată cu privire la elementele esențiale, însă poate obține informații suplimentare și accesând portalul instanțelor de judecată.
În același timp, existența unor litigii care nu au fost încă soluționate ori în care una dintre părți se află în termenul legal care îi permite atacarea soluției pronunțate „nu poate conduce la concluzia că angajatorul a emis o decizie de concediere nelegală”, însă în situația în care postul vacant este cel care a fost ocupat de salariatul care a contestat decizia și acesta obține reintegrarea, candidatului care a obținut postul respectiv îi va înceta de drept contractul de muncă.
De asemenea, candidatul poate solicita informații suplimentare cu privire la modul în care a devenit vacant locul de muncă chiar de la angajator, iar în situația în care află ori i se comunică faptul că vacantarea a avut la bază încetarea raporturilor de muncă prin concediere și în acel moment decizia este contestată, poate decide în ce măsură își asumă riscul de a-și pierde, de drept, locul de muncă dacă se dispune reintegrarea fostului salariat sau poate negocia ocuparea unui alt loc de muncă la același angajator.
Comentarii articol (0)