Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
BCE dă asigurări că inflația în zona euro va scădea în 2022: Nu vor mai fi probleme cu aprovizionarea, prețurile la energie vor scădeaInflaţia în zona euro se va atenua anul viitor şi pe termen mediu va rămâne la un nivel redus, a declarat luni economistul şef al BCE, Philip Lane. El a reluat mesajul BCE că majorarea preţurilor este temporară, potrivit Reuters.
"Credem că anul viitor se vor atenua problemele din lanţurile de aprovizionare iar preţurile energiei vor scădea sau se vor stabiliza.Această perioadă actuală de inflaţie este extrem de neobişnuită, nu este un semn al unei situaţii cronice", a dat asigurări oficialul BCE într-un interviu acordat publicaţiei spaniole El Pais.
Luni, costurile de împrumut pentru ţările din zona euro înregistrau cel mai redus nivel din ultimele săptămâni, după ce investitorii şi-au redus aşteptările privind majorări semnificative ale dobânzilor de către marile bănci centrale, pe fondul creşterii riscurilor inflaţioniste.
Valeriu Gheorghiţă: Valul patru nu s-a dus. Nu avem niciun motiv să credem că evoluţia va fi favorabilă în perioada următoareValul patru al pandemiei COVID-19 nu s-a încheiat iar în următoarea perioadă e puțin probabil să avem o evoluție favorabilă, având în vedere că începe sezonul rece, pe de o parte, și că mulți elevi s-au întors fizic la școală, pe de altă parte, spune coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță.
„Valul patru nu s-a dus, sub nicio formă nu s-a dus. Ne uităm în multe ţări europene - Germania, Franţa, Marea Britanie, Danemarca - asistăm la o creştere a numărului de cazuri. Diferenţa este că acolo nu se regăsesc cazuri severe şi cazuri care au nevoie de terapie intensivă, tocmai pentru că au o rată foarte mare de vaccinare, spre deosebire de noi”, a spus Gheorghiță la Digi24.
Producția de cărbune din România a crescut, în primele 8 luni din 2021, cu aproape 23% față de anul trecutProducţia de cărbune net a României a fost, în primele opt luni ale acestui an, de 2,118 milioane tone echivalent petrol, fiind cu 22,9% (394.800 tep) mai mare faţă de cea din perioada similară din 2020, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
În perioada menţionată, România a importat 295.500 tep cărbune net, cu 39.100 tep (15,2%) mai mult faţă de cantitatea importată în perioada similară a anului anterior.
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru acest an o producţie de cărbuni de 3,020 milioane tep, în creştere cu 9,9% faţă de 2020, şi importuri de 370.000 tep, în scădere cu 12,1%. Pentru 2022, CNSP prognozează o producţie de 2,935 milioane tep, în scădere cu 2,8%, şi importuri de 270.000 tep, în scădere cu 27%.
Comentarii articol (0)