Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Industria alimentară mondială se confruntă cu un şoc fără precedent. Tot ce se putea scumpi se scumpeşteIndustria alimentară se confruntă cu un şoc fără precedent. Tot ce se putea scumpi se scumpeşte: energia, combustibilul, munca, materiile prime, informează Mediafax.
Ungaria se confruntă cu o penurie de făină. Companiile de morărit anunţă scumpiri de 40%, iar poducătorii de pâine vor ridica preţurile cu peste 10%. Ungaria este în situaţia aceasta deşi este un stat propice agriculturii, investeşte în acest sector, nu este sărac şi nu este izolat de pieţele externe.
Probleme asemănătoare au multe alte economii din diverse părţi ale lumii. Aceasta pentru că economia alimentară modernă nu a mai avut de-a face cu forţe precum cele care o modelează în prezent: toate componentele de cost, cum ar fi energia, combustibilul, munca, materiile prime au crescut drastic şi toate în acelaşi timp, după cum scrie Hungary Today.
Comisia Naţională de Prognoză a menţinut estimările privind creşterea PIB în 2021 la 7%Comisia Naţională de Prognoză a menţinut estimările privind creşterea PIB în 2021 la 7%, dar a revizuit în jos datele pe 2022. Estimările despre inflaţie au fost modificate în sus şi pentru 2021, şi pentru 2022. Până la finalul anului, Comisia anticipează o inflaţie de 7,7%, potrivit Mediafax.
Comisia Naţională de Prognoză a menţinut estimările privind creşterea PIB în 2021 la 7%, dar a revizuit în jos datele pe 2022, la 4,6%, de la 4,9% în raportul din vară. Inflaţia ar putea închide anul la 7,7%, faţă de 5% cât era estimarea din luna august
Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat o actualizare a estimărilor privind evoluţia economiei, menţinând previziunile privind creşterea PIB în acest an la 7%, la fel ca în raportul din august, dar a modificat datele privind inflaţia, prognoza pentru finalul lui 2021 fiind de 7,7%, de la 5% în vară.
Pericolul unei bule speculative în fintech. Aceste companii au ajuns să valoreze mai mult decât marile grupuri bancareFintech-urile, companiile care aduc tehnologia în finanțe, au ajuns la valori uriașe, care depășesc cu mult evaluarea băncilor mari, cu active de mii de miliarde. Se pariază mult pe inovațiile aduse, însă nivelul la care s-a ajuns dă senzația că e o mare bulă speculativă.
Se înmulțesc semnalele și avertismentele despre formarea unor bule speculative. Iar degetul este îndreptat preponderent asupra sectorului tehnologic. În interiorul acestuia, umflate peste măsură ar fi start-up-urile fintech.
Chiar și Banca Centrală Europeană avertizează că există două baloane - sectorul imobiliar și piața de capital. Inclusiv în Europa, frenezia investițiilor în companii de tehnologiei a explodat.
Comentarii articol (0)