ACCES PREMIUM
De ce premium?
Care este perioada de probă în cazul angajaților cu dizabilități
În privința verificării aptitudinilor profesionale în cadrul perioadei de probă a unui angajat cu dizabilități există două prevederi legislative contradictorii. Pentru a clarifica această situație, iată care dintre prevederile legate de perioada de probă din Codul muncii sau Legea 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap se aplică.
Articolul continuă mai jos
Codul muncii prevede la art. 31 că:
“Verificarea aptitudinilor profesionale la încadrarea persoanelor cu handicap se realizează exclusiv prin modalitatea perioadei de probă de maximum 30 de zile calendaristice”.
În schimb, Legea 448/2006 stabilește că:
“Persoanele cu handicap aflate în căutarea unui loc de muncă sau încadrate în muncă beneficiază (…) o perioadă de probă la angajare, plătită, de cel puțin 45 de zile lucrătoare”.
Deși cei mai mulți responsabili cu activitățile legate de resursele umane vor lua în considerare prevederile Codului muncii,
Luminița Obaciu, Senior Payroll Partner, Soter & Partners a explicat,
cu altă ocazie, faptul că aplicabilă în această privință este perioada de probă de minimum 45 de zile prevăzută de legea pentru protecția persoanelor cu dizabilități.
„În situația angajării unei persoane cu dizabilități, este important să fie avute în vedere atât prevederile specifice din Codul Muncii, dar și cele reglementate de Legea 448/2006 privind protecția și promovarea acestora. Una dintre prevederile specifice se referă la perioada de probă ce poate fi stabilită la încheierea unui contract individual de muncă cu o persoană cu dizabilități. Analizând aspectele legislative referitoare la perioada de probă, observăm că prevederile din cele două acte normative sunt contradictorii, Codul Muncii reglementând o perioadă de probă de maximum 30 de zile calendaristice, în timp ce Legea 448/2006 stabilește cel puțin 45 de zile lucrătoare. În această situație, prevederile Legii 448/2006 sunt cele aplicabile, nu cele ale Codului Muncii. Astfel, perioada de probă în cazul persoanelor cu dizabilități ce se încadrează în baza unui contract pe perioada nedeterminată este de minimum 45 de zile lucrătoare și nu de maximum 30 de zile calendaristice”, a subliniat Luminița Obaciu.
Printre drepturile pe care persoanele cu dizabilități le au în cadrul unui contract individual de muncă se numără și primirea unui
număr de trei zile de concediu de odihnă suplimentar, față de minimul stabilit de Codul muncii, de 20 de zile, cursuri de formare profesională, consiliere înainte și pe parcursul angajării, inclusiv în perioada de probă, din partea unui consilier specializat în medierea muncii, un preaviz plătit de minimum 30 de zile lucrătoare la concedierea din motive neimputabile angajatului și la posibilitatea de a avea un program mai scurt de 8 ore pe zi, dacă primește o recomandare în acest sens din partea comisiei de evaluare.
Pe de altă parte, angajatorul care încadrează în muncă pe o perioada nedeterminată persoane cu handicap poate solicita o subvenție de 2.250 lei pe lună din partea statului, timp de 12 luni de la data angajării. Mai multe detalii despre documentele necesare regăsiți
în acest articol.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.