Ultimele date statistice ale Autorității Naționale a Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții (ANDPDCA) arată că în țara noastră sunt peste 861 de mii de persoane cu dizabilități. Dintre acestea, 98% se află în îngrijirea familiilor sau trăiesc independent și doar 2%, adică 16.738 persoane, sunt instituţionalizate, transmite Autoritatea, azi, cu ocazia Zilei internaționale a persoanelor cu dizabilități. Cu ocazia unui eveniment organizat astăzi, conducerea autorității va prezenta proiectul derulat de ANDPDCA în parteneriat cu ANOFM ”Facilitarea inserției pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități”. Acesta vine în sprijinul persoanelor cu dizabilități care vor să se angajeze și îndeplinesc condițiile de eligibilitate, prin acordarea unui voucher în valoare de 23 de mii de lei pentru achiziționarea de dispozitive și tehnologii asistive.
La încheierea unui contract de muncă cu o persoană cu dizabilități există anumite prevederi legale specifice din Codul muncii, dar și cele reglementate de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea persoanelor cu handicap care trebuie respectate - de pildă, cele legate de perioada de probă, perioada de concediu de odihnă, preavizul ș.a.m.d..
Util: În privința verificării aptitudinilor profesionale în cadrul perioadei de probă a unui angajat cu dizabilități există două prevederi legislative contradictorii. Deși cei mai mulți responsabili de resurse umane vor lua în considerare aici Codul muncii, un specialist a explicat, cu altă ocazie, că aplicabilă în această privință este perioada de probă de minimum 45 de zile prevăzută de legea pentru protecția persoanelor cu dizabilități.
Sunt angajatori în România care sunt obligați să angajeze persoane cu dizabilități - altfel, trebuie să achite la stat o sumă de bani care să compenseze acest lucru sau să cumpere produse ori servicii de la unitățile protejate, scutind astfel o parte din contribuția pe care trebuie să o vireze statului. Conform Legii nr. 448/2006, autoritățile și instituțiile publice, persoanele juridice, publice sau private, care au cel puțin 50 de salariați, au obligația de a angaja persoane cu handicap într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați. Contribuția se raportează la nivelul salariului minim.
Totodată, Codul fiscal prevede că persoanele cu handicap grav și accentuat sunt scutite de plata impozitului pe venit.
Numărul cel mai mare de persoane cu dizabilităţi se înregistrează în municipiul Bucureşti (73.522 persoane) urmat de judeţul Prahova (37.909 persoane) şi judeţul Argeş (32.227 persoane), iar cel mai mic număr se înregistrează în judeţul Covasna (6.442 persoane). Femeile reprezintă 53,34% (459.270) din totalul persoanelor cu dizabilităţi. Numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă 72,76% (571.327) din total. 40,30% din totalul persoanelor au handicap grav, cele cu handicap accentuat 47,73%, iar cele cu handicap mediu şi uşor 11,97%, potrivit ANDPDCA. |
Promisiuni din programul de guvernare
Dacă ne uităm în programul de guvernare al actualului Executiv, vom regăsi mai multe puncte referitoare la persoanele cu dizabilități. Dintre acestea, cea mai apropiată ca termen de realizare ar fi acordarea unei indemnizații suplimentare, în ianuarie 2022 (a XIII-a indemnizație pentru persoanele cu dizabilități). Cu ocazia ședinței de Guvern care a avut astăzi, ministrul muncii a confirmat că acordarea indemnizației este discutată la nivelul Executivului.
Regăsim în document, totodată, TVA de 5% pentru produsele de tehnologie asistivă, dezinstituționalizarea persoanelor cu dizabilități prin restructurarea centrelor de capacitate mare, digitalizarea și simplificarea sistemului de evaluare și încadrare în grad de handicap, transmiterea certificatului de încadrare către alte instituții publice pentru ca persoana să beneficieze mai ușor, fără demersuri suplimentare, de beneficiile acordate prin lege ș.a. De asemenea, mai scrie în program, va fi reevaluată legislația în domeniul pensiilor de invaliditate pentru a permite corelarea cu activități ocazionale intelectuale și artistice fără a pune în pericol pierderea acestora.
Comentarii articol (5)