Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Bloomberg: Criza energetică din Europa se va agrava odată cu venirea ierniiPreţurile la energie în Europa au doborât record după record încă înainte de venirea iernii şi această criză se va agrava pe măsură ce temperaturile vor începe să scadă, arată Bloomberg într-o analiză. Luna trecută, creşterea preţurilor la electricitate a forţat unele companii britanice să îşi reducă producţia şi să solicite ajutorul statului, un exemplu la ceea ce ar putea să se întâmple în întreaga Europă, tocmai în momentul în care o nouă variantă de coronavirus determină îngrijorare în toată lumea.
Pentru guvernele din regiune, aceasta ar putea însemna tensiuni cu ţările vecine care vor încerca să îşi asigure aprovizionarea proprie, iar pentru gospodării ar putea însemna o situaţie în care li se cere să consume mai puţină energie şi chiar să se pregătească pentru întreruperi în aprovizionare.
Problema este că nu se întrevede nicio soluţie dinspre partea de ofertă, având în vedere că exportatorii precum Rusia livrează doar ceea ce dispun în prezent, iar Qatarul spune că produce la capacitate maximă. În acest condiţii, industria energetică este nevoită să se bazeze pe "distrugerea cererii", susţine Fabian Roenningen, analist la Rysted Energy.
După 20 de ani de amânări, cel mai performant telescop spațial este gata de lansare. Îl va înlocui pe faimosul HubbleAu trecut 20 de ani de la data de lansare a telescopului James Webb, înlocuitorul lui Hubble. Acum, după încă un incident neprevăzut care a fost însă remediat, este, în sfârșit, pregătit și va fi lansat pe 22 decembrie, potrivit Deutsche Welle.
Telescopul James Webb a costat 10 miliarde de dolari și fusese programat pentru lansare pe 18 decembrie. Luni, NASA a anunțat că, din cauza unui incident ce a avut loc în timpul ultimelor pregătiri, lansarea a fost amânată cu 4 zile.
Incidentul a avut loc la stația de lansare a sateliților spațiali din Kourou, Guyana Franceză, în timp ce tehnicienii de la Arianespace se pregăteau să atașeze telescopul Webb la adaptorul cu care este legat de racheta purtătoare Ariane 5. O piesă de îmbinare a cedat în mod neașteptat și a provocat o vibrație ce a afectat întreg telescopul.
UE cere populaţiei să-şi ia măsuri de precauţie. Ursula von der Leyen: A început cursa pentru analizarea variantei OmicronComisia Europeană cere populaţiei să-şi ia măsuri de precauţie pentru a le oferi timp cercetătorilor să investigheze noua tulpină sud-africană a coronavirusului.
"O cursă contracronometru a început pentru analizarea variantei Omicron", a declarat, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
''Ştim că suntem acum angajaţi într-o cursă contracronometru'', a spus Von der Leyen într-o declaraţie dată presei în timpul unei vizite în Letonia, adăugând că producătorii de vaccinuri au nevoie de două până la trei săptămâni pentru ''a avea o viziune completă asupra caracteristicilor mutaţiilor'' acestei noi variante care a fost semnalată de Africa de Sud către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe 24 noiembrie, relatează AFP.
''Trebuie să câştigăm timp'', a subliniat şefa Comisiei Europene, care le-a adresat cetăţenilor europeni un mesaj în care le cere să se vaccineze, să poarte masca şi să respecte distanţarea necesară pentru a preveni infectarea.
Comentarii articol (0)