ACCES GRATUIT
UPDATE: Oficial: Bugetarii vor primi vouchere de vacanță de 1.450 lei până în 2026
Până în 2026, angajații instituțiilor publice de la noi vor primi vouchere de vacanţă cu aceeași valoare ca până acum, respectiv 1.450 de lei fiecare, dar doar pe suport electronic, potrivit unei orodonanțe publicate vineri în Monitorul Oficial.
Articolul continuă mai jos
Potrivit OUG 131/2021, oficializată vineri, prin publicarea în Monitorul Oficial 1.201,
"instituțiile publice (...) acordă, anual, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.450 lei pentru un salariat”.
În plus, ordonanța stabilește clar că
“voucherele de vacanță aferente anilor 2022 - 2026 se emit doar pe suport electronic”. Așadar, în următoarea perioadă nu se vor mai emite vouchere de vacanță în format tipărit.
Același act normativ dă posibilitatea celor care mai au vouchere de vacanță emise în 2019 și 2020
să le folosească până la finalul lunii iunie a anului viitor. Termenul anterior pentru utilizarea lor era sfârșitul acestui an.
Totodată, a fost prelungită perioada în care se aplică prevederile
OUG nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanță, care ar fi trebuit să se abroge la 1 ianuarie 2022, până la sfârșitul lui 2026.
Reglementarea tichetelor de vacanță ar urma să se facă prin
Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România, de-abia
din 2027. Fără aceste modificări, reglementarea voucherelor de vacanță s-ar fi făcut prin Legea 165/2018 începând de anul viitor.
„Acordarea, în perioada 1 iulie 2017 – 31 decembrie 2020, a indemnizațiilor de vacanță sau a primelor de vacanță, după caz, sub forma voucherelor de vacanță în valoare de 1.450 lei s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România, încurajând un număr de circa un milion de salariați români din cadrul instituțiilor de stat sau al societăților în care statul este acționar unic sau majoritar, să-și petreacă concediile în țară”, apare în nota de fundamentare ce a însoțit ordonanța în faza de proiect.
Suplimentar, acordarea de astfel de tichete a atenuat o mare parte din efectele negative ale pandemiei de coronavirus asupra sectorului turistic,
“cetățenii români posesori de vouchere de vacanță achiziționând pachete turistice în țară în perioadele în care structurile de primire turistice nu au avut activitatea suspendată”.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)