Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Ce arată primele studii despre efectele Omicron. Epidemiolog: Niciun virus nu are „interesul” să-și omoare gazda unde supraviețuieștePrimele studii despre efectele tulpinii sud-africane a SARS-CoV-2 confirmă că mutațiile o fac mult mai contagioasă. Pe de altă parte, sunt semne încurajatoare că formele de boală provocate de infectarea cu Omicron sunt mai ușoare, dar și că vaccinurile sunt eficiente pentru a evita formele grave ale COVID-19.
Concluziile le aparțin specialiștilor din Africa de Sud care au studiat cazurile înregistrate în a doua jumătate a lunii noiembrie, când infectările au explodat în regiunea capitalei administrative Pretoria.
O primă analiză a vizat pacienții internați într-un spital, confirmați cu SARS-COV2, în perioada 14-29 noiembrie. Au fost 166 de pacienți în total, din care doar 20 la sută aveau peste 50 de ani.
S-a constatat că 1 din 5 infectări a fost la copii sub 9 ani, iar cele mai multe, aproape 30 la sută, la pacienți tineri, activi, între 30 și 39 de ani. Asta arată, spun specialiștii, că noua tulpină este mult mai transmisibilă în raport cu cele care au circulat până acum.
Pariul câștigător al unui tânăr: Afacere de succes cu cel mai scump lapte de pe piațăLa 23 de ani, Andrei Cut este unul dintre cei mai tineri antreprenori din judeţul Timiş. A muncit în Austria şi cu banii câştigaţi s-a întors în satul natal şi a înfiinţat o fermă de măgăriţe. A pornit cu un animal şi acum are 60.
S-a decis să investească în ele după ce s-a documentat şi a aflat că laptele lor este foarte valoros. Tânărul fermier folosește rețelele sociale ca să-și promoveze afacerea. Pe Facebook, Instagram, TikTok, animalele sunt vedete.
Povestea tânărului fermier a început la Sălbăgel, satul natal din județul Timiș. În adolescență a visat să devină fotbalist celebru. A terminat liceul în Lugoj și la 20 de ani a plecat să muncească în Austria.
A lucrat 6 luni într-o fermă de vaci. Nu s-a acomodat, dar a fost o experiență care i-a prins bine. Acolo i-a încolțit în minte ideea unei afaceri cu măgărițe.
„În timp ce mergeam la lucru în Austria mereu treceam pe lângă doi măgăruși care erau ținuți ca animale de companie și mi-a venit ideea să mă interesez de măgăruși. Am început să mă informez de la cunoștințe, de la prieteni, de pe internet”, povestește tânărul.
Expert în vaccinuri: Următoarea pandemie ar putea fi și mai rea. Ar putea duce la mai multe decese decât CovidViitoarele pandemii ar putea duce la și mai multe decese decât actuala pandemie de coronavirus, a avertizat unul dintre creatorii vaccinului Oxford-AstraZeneca.
Vaccinologul britanic Sarah Gilbert a susținut nevoia unor finanțări mai puternice și mai numeroase pentru prevenirea pandemiilor. Ea a avertizat, de asemenea, că vaccinurile ar putea fi mai puțin eficiente împotriva variantei Omicron și că oamenii trebuie să fie mai precauți până se vor afla mai multe informații despre noua tulpină mutantă.
„Nu va fi ultima dată când un virus ne amenință viețile. Adevărul este că următorul ar putea fi și mai rău. Ar putea fi mai contagios sau mai letal, sau ambele. Nu putem permite să trecem printr-o situație ca aceasta prin care am trecut și să constatăm că, în ciuda pierderilor economice enorme pe care le-am suferit, încă nu asigurăm finanțare pentru pregătirea în prevenirea unei pandemii. Progresele pe care le avem și cunoștințele pe care le-am dobândit nu trebuie pierdute”, a spus ea, citată de BBC.
Comentarii articol (0)