Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Vine valul șase al pandemiei în România. Andrei Baciu: Un singur element este nou, dar masca rămâne foarte importantăAl șaselea val al pandemiei de Covid-19, care începe să-și facă simțită prezența și în România, va avea un vârf undeva în luna august, însă autoritățile dau asigurări că nu vor mai exista restricții de severitatea unui lockdown, deși subvarianta BA.5 a Omicron, care circulă în prezent, este mult mai contagioasă și are, în plus, un element de noutate.
Modul în care se transmite virusul nu s-a schimbat însă, iar în lipsa unei variante de vaccin mai eficient împotriva acestei tulpini - vaccin ce ar putea apărea abia la toamnă - cea mai importantă „armă” pentru a ne proteja rămâne masca, a explicat, duminică seara, la Digi24, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.
Lupta cu virusul ține de-acum - ca și în cazul caniculei, de exemplu - de protecția individuală, de măsurile pe care și le ia fiecare.
„Virusul acesta va exista cu noi de-acum încolo și vom vedea astfel de situații (valuri de infectări - n.r.), dar sperăm și credem că vor fi din ce în ce mai blânde, cu un impact din ce în ce mai mic asupra oamenilor, la nivel individual.Însă nu va dispărea. Și atunci este o chestiune de a adopta cât mai mult comportamente care ne protejează, dar la nivel individual, pentru că la nivel colectiv știm ce avem de făcut și nu cred că se va mai ajunge - cel puțin noi, în România, ferm nu luăm în calcul introducerea de restricții sau în niciun caz situații de genul lockdown”, a spus secretarul de stat.
Șefa Băncii Centrale Europene: Vom majora dobânzile până când inflaţia va reveni la 2%Banca Centrală Europeană va majora ratele dobânzilor până când inflaţia va reveni la ţinta stabilită de 2%, a declarat preşedinta BCE, Christine Lagarde, într-un interviu acordat grupului media german Funke Mediengruppe.
Este cel mai puternic angajament al şefei BCE de până acum privind lupta contra inflaţiei, care a atins luna trecută un nou maxim istoric, de 8,6%, în pofida sporirii temerilor unei recesiuni în blocul comunitar, din cauza efectelor războiului din Ucraina. Este un nivel al inflaţiei de peste patru ori mai mare faţă de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor de 2%.
„Vom majora dobânzile atât timp cât va fi necesar pentru a readuce inflaţia la ţinta noastră”, a declarat Lagarde în interviu, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Comisia Europeană propune o derogare de la regula rotaţiei culturilor, pentru a creşte producţia de cerealeComisia Europeană a propus, la cererea statelor membre UE, o derogare temporară pe termen scurt de la regulile din Politica Agricolă Comună (PAC) referitoare la rotaţia culturilor şi menţinerea unor elemente neproductive pe terenurile arabile, potrivit unui comunicat de presă al executivului comunitar.
Impactul acestei măsuri va depinde de alegerile făcute de statele membre şi de fermieri, dar va majora capacitatea UE de producţie a cerealelor destinate produselor alimentare.
Potrivit estimărilor Comisiei Europene, o suprafaţă de 1,5 milioane de hectare va putea fi reintrodusă în producţia de cereale comparativ cu situaţia actuală.
„Fiecare tonă de cereale produsă în UE va contribui la creşterea securităţii alimentare la nivel mondial”, subliniază executivul comunitar în comunicatul citat de Agerpres.
Comentarii articol (0)