Firmele au aceleași obligații referitoare la securitatea și sănătatea în muncă (SSM), ca pentru salariați, și față de interni sau voluntari, dacă apelează la ajutorul lor în baza unor contracte scrise. Astfel, pe lângă înregistrarea contractelor, organizatia-gazdă va trebui să se asigure că toate persoanele au primit instruirea SSM necesară și obligatorie.
Legea 176/2018 privind internshipul prevede că organizația-gazdă (firma care nu poate fi numită propriu-zis angajator al internului) are obligația de a asigura internului condițiile SSM prevăzute de Legea nr. 319/2006 a SSM: “
Pe perioada desfășurării programului de internship, organizația-gazdă are următoarele obligații: (...) să asigure pe parcursul desfășurării programului de internship condițiile de securitate și sănătate în muncă prevăzute în Legea securității și sănătății în muncă nr. 319/2006, cu modificările ulterioare”. Ca și în rândul salariaților, internii au obligația de a respecta normele de SSM impuse de angajator.
Chiar și voluntarii, care desfășoară activitatea în baza unui contract încheiat în acest sens cu organizația-gazdă, trebuie să fie instruiți SSM. Acest lucru este stabilit de
Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România.
Această instruire SSM trebuie să se regăsească în fișa de protecție a voluntarului care trebuie să însoțească contractul și fișa de voluntariat.
„Fișa de protecție a voluntarului conține instrucțiuni cu privire la desfășurarea activității acestuia, cu respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru activități ce ies din domeniul de acoperire al fișei de protecție a voluntarului, organizatorii activității vor apela la inspectoratele teritoriale de muncă ce vor pune la dispoziția acestora instrucțiuni de securitate a muncii specifice activității respective”, stă scris în Legea 78/2014, la articolul 11, alineatul 9.
Verificarea îndeplinirii obligațiilor legate de SSM în relațiile de muncă se face de către reprezentanții Inspecției Muncii și, deși cele două legi care guvernează relațiile de voluntariat și internship nu prevăd contravenții ce pot fi aplicate organizațiilor-gazdă, prevederile legii SSM se aplică și acestor tipuri de contracte, nu doar contractelor individuale de muncă.
Mai exact, articolul 5 al Legii SSM face referire la
alți participanți la procesul de muncă, care nu sunt cei cu contract individual de muncă, ci pot fi persoane care prestează activități în regim de voluntariat, interni, ucenici, stagiari și alții.
Nerespectarea obligațiilor prevăzute de Legea SSM le poate aduce organizațiilor-gazdă
amenzi ce pornesc de la 2.000 lei și pot ajunge la 10.000 lei. Însă răspunderea contravențională nu este singurul risc, firmele
riscă și un dosar penal și amenzi usturătoare, în funcție de gravitatea neregulilor descoperite. Codul penal stabilește amenzi penale,
ce pot ajunge la 1,2 milioane lei pentru fapte ce implică neluarea sau nerespectarea măsurilor legale de SSM, dacă în acest fel este creat un pericol iminent de accidentare sau îmbolnăvire.
Comentarii articol (0)