1. Ce este și ce NU este voluntariatul?
Voluntariatul e definit în Legea nr. 78/2014 ca participarea la activități de interes public desfășurate în folosul altor persoane sau al societății, organizate de către persoane juridice de drept public sau de drept privat, fără remunerație, individual sau în grup. Legea e destul de clară în privința interdicției de a încheia un contract de voluntariat pentru a masca un raport de muncă. „Este interzis, sub sancțiunea anulabilității, să se încheie contract de voluntariat în scopul de a evita încheierea unui contract individual de muncă sau, după caz, a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestațiilor respective", scrie, mai exact, în actul normativ.
Până de curând, legea nu prevedea însă decât sancțiunea anulării contractului de voluntariat folosit ca paravan pentru un raport de muncă. Sancțiunea pentru munca nedeclarată o luam din Codul muncii - Inspecția Muncii ne confirma acest lucru acum câțiva ani.
Din 21 aprilie, Legea nr. 78/2014 sancționează în mod expres cu sume între 10.000 și 20.000 de lei atât încheierea unui contract de voluntariat în scopul evitării încheierii unui contract individual de muncă, cât și a unui contract civil de prestări de servicii ori a altui contract civil cu titlu oneros pentru efectuarea prestaţiilor respective.
Foarte important: voluntariatul efectuat conform legii nu reprezintă doar un raport bilateral; se pretinde obligatoriu ca activitatea de voluntariat să aibă la bază o schemă tripartită, în care intră nu doar beneficiarul și voluntarul, ci și organizația-gazdă care mijlocește activitatea aceasta de voluntariat („organizează și administrează activități de voluntariat”, potrivit legii).
Contractul de voluntariat se încheie, de fapt, între voluntar și organizația-gazdă („contractul de voluntariat reprezintă convenția încheiată între un voluntar și organizația-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului”, potrivit Legii nr. 78/2014).2. Cine poate fi beneficiar, voluntar, cine poate găzdui activitățile și care sunt domeniile
Potrivit Legii nr. 78/2014, activitățile de voluntariat se pot desfășura în domenii precum arta și cultura, sportul și recreerea, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară sau dezvoltarea socială.
Organizația-gazdă |
persoana juridică de drept public sau de drept privat, fără scop lucrativ, ori întreprinderea socială sau întreprinderea socială de inserţie
|
Beneficiarul |
persoana fizică, alta decât soţul/soţia şi copiii, sau persoana juridică în folosul căreia se desfăşoară activitatea de voluntariat
|
Voluntarul |
orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, care a dobândit capacitate de muncă (asta înseamnă că are măcar 16 ani sau 15 ani, dacă are acordul părinților și doar în cazul anumitor activități)
|
3. Cum pornește activitatea de voluntariat și ce formalități trebuie bifate?
Organizația-gazdă anunță public faptul că are nevoie de voluntari. Organizaţia-gazdă oferă instruire iniţială cu privire la: structura, misiunea şi activităţile sale, drepturile şi responsabilităţile voluntarului, dar și regulamentele interne care reglementează implicarea voluntarului. Organizaţia-gazdă poate oferi voluntarilor, în condiţiile legislaţiei din domeniul educaţiei şi formării profesionale, cursuri de instruire, formare şi pregătire profesională în domeniul în care aceasta activează, prevede legea.
Activitatea de voluntariat nu înseamnă că voluntarii vin și semnează într-un tabel de prezență și apoi se apucă de treabă, ci presupune încheierea de contracte de voluntariat. Contractul trebuie încheiat în formă scrisă (altfel nu e valabil), în limba română, între voluntar şi organizaţia-gazdă, iar un exemplar al contractului trebuie să-i revină voluntarului anterior începerii activității.
De asemenea, e obligatorie ținerea unui registru al activităților de voluntariat - neînregistrarea contractului în acest registru poate fi amendată între 10.000 și 20.000 de lei.
Alte formalități:
- fişa de voluntariat atașată fiecărui contract - conţine descrierea în detaliu a tipurilor de activităţi pe care organizaţia-gazdă şi voluntarul au convenit că acesta din urmă le va desfăşura pe parcursul contractului de voluntariat - şi
- fişa de protecţie a voluntarului - conţine instrucţiuni cu privire la desfăşurarea activităţii acestuia, cu respectarea prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
a) datele de identificare ale părţilor contractante;
b) descrierea activităţilor pe care urmează să le presteze voluntarul;
c) timpul şi perioada de desfăşurare a activităţii de voluntariat;
d) drepturile şi obligaţiile părţilor - aici legea oferă câteva exemple de drepturi și obligații la fiecare;
e) stabilirea cerinţelor profesionale, a abilităţilor sociale, intereselor de dezvoltare, a celor de sănătate, confirmate prin certificate de sănătate sau alte documente;
f) condiţiile de reziliere a contractului.
Mai departe însă, legea prevede și alte clauze ce trebuie obligatoriu introduse în contract mai ales dacă e cazul de deplasări sau alte cheltuieli ce ar putea fi necesare:
a) obligaţia organizaţiei-gazdă de a asigura desfăşurarea activităţilor sub conducerea unui coordonator de voluntari, cu respectarea condiţiilor legale privind securitatea şi sănătatea în muncă, în funcţie de natura şi de caracteristicile activităţii respective;
b) posibilitatea organizaţiei-gazdă de a suporta cheltuielile de hrană, cazare şi transport pentru voluntar în desfăşurarea activităţii sale de voluntariat, în limita sumelor alocate cu această destinaţie (prin declarație pe propria răspundere se poate renunța la acestea);
c) posibilitatea organizaţiei-gazdă de a suporta alte cheltuieli ocazionate de desfăşurarea activităţii de voluntariat, cu excepţia celor aferente muncii prestate de către voluntar în limita sumelor alocate cu această destinaţie.
În final, e bine de știut că:
Comentarii articol (0)