Legislația interzice complet ca voluntariatul să fie folosit drept paravan pentru o muncă nedeclarată. Legea nr. 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat în România nu prevede însă decât sancțiunea anulării contractului de voluntariat folosit ca paravan pentru un raport de muncă. Sancțiunea pentru munca nedeclarată e clar prevăzută însă în Codul muncii.
Când voluntariatul a fost readus în atenția opiniei publice, în contextul medicilor voluntari, i-am întrebat pe cei de la Inspecția Muncii dacă poate reconsidera uneori raportul de voluntariat ca fiind unul de muncă nedeclarată și dacă pot să ne ofere exemple. În răspunsul primit, reprezentanții instituției ne-au asigurat că se uită și înspre activitățile de voluntariat în acțiunile de depistare a muncii fără forme legale, dar nu au detaliat mai departe de atât subiectul.
"Inspecția Muncii, în exercitarea atribuțiilor sale (...) a stabilit ca obiectiv de primă importanță prevenirea, depistarea și combaterea muncii nedeclarate (munca la negru). În acest context, instituția noastră și inspectoratele teritoriale de muncă din subordine au în vedere și depistarea cazurilor de muncă plătită mascată prin contracte de voluntariat prin care se încalcă dispoziția imperativă a art. 4 lit. e din Legea nr. 78/2014 (activitatea de voluntariat nu substituie munca plătită - n.red.)", potrivit răspunsului Inspecției Muncii.
În urmă cu un an de zile, inspectorul-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeș declara pentru un ziar local că ritmicitatea unui contract de voluntariat poate fi un semnal pentru munca la negru - de exemplu, să muncești opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână.
Am găsit în jurisprudența recentă, din 2018, un caz pentru a ilustra întocmai cele de mai sus: entitatea X (un centru pentru îngrijirea bătrânilor) a făcut cu Y un contract de voluntariat în baza căruia Y lucra în regim de salariat, în fapt, inclusiv la final de săptămână și uneori noaptea. Tribunalul Brașov a dat dreptate inspectorilor muncii care au amendat respectiva entitate pentru că reieșea fără dubiu că voluntariatul era folosit pentru a nu se încheia un contract de muncă (textul hotărârii îl găsiți pe rolii.ro).
Primirea persoanelor la muncă fără a le încheia contracte individuale, fără a le transmite datele contractelor individuale în Revisal, în perioada în care acestea au contractele suspendate sau în afara programului part time sunt cele patru mari situații considerate, potrivit Codului muncii, muncă nedeclarată. Pentru astfel de cazuri s-au prevăzut amenzi de câte 10.000 sau 20.000 de lei, în total, cel mult 200.000 de lei la un control.
Comentarii articol (2)