Legea 211/2022, publicată astăzi în Monitorul Oficial și care va intra în vigoare de sâmbătă, modifică Legea 78/2014 privind reglementarea activității de voluntariat și introduce, în rândul persoanelor juridice care organizează și administrează activități de voluntariat, și întreprinderile sociale și cele de inserție.
În plus, Legea 219/2015 privind economia socială va avea o nouă prevedere, respectiv de a transmite la agenția de ocupare a forței de muncă de care aparține întreprinderea și a unei copii după registrul de evidență a voluntarilor, odată cu depunerea raportului de activitate anual.
Conform Legii voluntariatului, activitățile de voluntariat se pot desfășura în domenii precum arta și cultura, sportul și recreerea, educația și cercetarea, protecția mediului, sănătatea, asistența socială, religia, activismul civic, drepturile omului, ajutorul umanitar și/sau filantropic, dezvoltarea comunitară sau dezvoltarea socială.
La baza un stagiu de voluntariat stă un contract scris, ce reprezintă convenţia încheiată între un „voluntar şi organizaţia-gazdă, prin care prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerat, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului”.
La finalul activităţii, voluntarii pot primi din partea organizaţiei, la cerere, un certificat de voluntariat, ce va fi considerat experienţă profesională sau în specialitate, în funcție de tipul activității, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. Totuși, activitatea de voluntariat nu reprezintă vechime în muncă.
Comentarii articol (0)