Conform datelor furnizate de Inspecția Muncii, în ultimii doi ani au fost înregistrate aproximativ 1.000 de sesizări în categoria „acordare salariu”, iar numărul verificărilor efectuate la agenții de muncă temporară a crescut de patru ori în primele 6 luni din 2021, față de întreg anul 2020.
De la 1 ianuarie 2020 și până la finalul lunii septembrie 2021, numărul sesizărilor înregistrate în aplicația Columbo, la nivelul Inspecției Muncii și al inspectoratelor teritoriale de muncă, care se referă la categoria „acordare salariu” este de 18.755.
Astfel, aproximativ 1.000 de salariați sesizau inspectoratele teritoriale de muncă și/sau Inspecția Muncii în privința încălcării prevederilor contractuale care vizau drepturile salariale, însă „aceste situații erau înțelese ca fiind conflicte de drepturi, între două părți semnatare ale unui contract, asupra cărora doar o instanță de judecată se putea pronunța, în conformitate cu legislația din România”, așa cum precizează Inspecția Muncii în răspunsul transmis.
În aceste condiții, „inspectorul de muncă verifica dovada efectuării plății salariului și putea dispune măsuri de prezentare a măsurii dispuse”, practic, solicita dovada îndeplinirii obligației și ar fi putut aplica sancțiunea prevăzută de art. 23 alin (1) lit. b) din Legea 108/1999, amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, însă nu pentru fiecare salariat în parte, dar acest aspect nu este precizat în răspuns.
Inspecția Muncii precizează că a fost preocupată de acest aspect, fiind și numărul mare de sesizări un factor decisiv, iar în acest moment există baza legală pentru a sancționa angajatorii pentru depășirea cu mai mult de o lună a termenului prevăzut pentru plata salariilor, amenda fiind cuprinsă între 5.000 și 10.000 de lei pentru fiecare salariat față de care nu și-a îndeplinit obligația asumată, fără a exista o limită maximă, așa cum este prevăzută pentru munca nedeclarată / subdeclarată sau în cazul agenților de muncă temporară care percep taxe salariaților temporari .
Putem spune că, în cazul în care numărul salariaților cărora nu le-a achitat în cel mult o lună de la data scadenței salariul este de peste 20, aceasta este sancțiunea contravențională cea mai dură prevăzută de Codul muncii.
În privința agenților de muncă temporară, Inspecția Muncii a verificat în primul semestru al anului 2021 de patru ori mai multe controale față de întreg anul precedent.
În 2020, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă, a efectuat 63 de verificări la agenții de muncă temporară și a aplicat 12 sancțiuni contravenționale, iar în primul semestru al anului 2021, din totalul de 258 de agenți de muncă temporară verificați, 59 au fost sancționați pentru nerespectarea dispozițiilor legale, observându-se astfel atât o creștere a numărului de verificări / sesizări, dar și a procentului celor sancționați.
Salariații pot sesiza Inspecția Muncii în cazul în care consideră că le sunt încălcate drepturile prevăzute de lege sau cele negociate individual/colectiv în cadrul contractelor, procedura fiind descrisă în detaliu în acest material.
Comentarii articol (0)