Documentul, ce poate fi consultat integral aici, prevede că veniturile realizate de persoanele fizice din transferul de monede virtuale se încadrează la categoria veniturilor din alte surse, pentru care se datorează, în esență, impozit pe venit (cotă: 10%).
„Veniturile impozabile cuprind atât veniturile în numerar (care presupun o remuneraţie financiară), cât şi cele în natură (spre exemplu, produse, servicii, călătorii etc.)”, scriu cei de la ANAF.
Prin urmare, cei care obțin venituri de acest gen trebuie să le declare anual, până la 25 mai, prin declarația unică pentru persoanele fizice (formularul 212). Regula este simplă: în anul curent se declară la Fisc veniturile obținute în anul anterior.
„Impozitul pe venit datorat pentru aceste venituri se calculează de către contribuabil prin aplicarea cotei de 10% asupra câștigului realizat, determinat ca diferenţă pozitivă între preţul de vânzare și preţul de achiziţie, inclusiv costurile directe aferente tranzacţiei. Câștigul sub nivelul a 200 lei/tranzacţie nu se impozitează, cu condiţia ca totalul câștigurilor într-un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei”, scrie în broșură, cu precizarea că plata impozitului se face, de asemenea, anual, până la data de 25 mai.
Mai este important de știut că, dacă se obțin venituri din transferul de criptomonede cel puțin la nivelul a 12 salarii minime într-un an, persoanele fizice datorează la stat și contribuția la sănătate (cotă: 10%). Acel plafon este valabil inclusiv dacă o persoană obține venituri independente, în mod cumulat, din mai multe surse (de exemplu, din criptomonede și din chirii).
Ce salariu minim brut pe țară se ia în calcul pentru determinarea plafonului? Cel valabil la termenul de depunere a declarației unice (de exemplu, la termenul din 25 mai 2022 se va lua în calcul salariul minim brut pe țară de 2.550 lei, nu salariul minim din anul obținerii veniturilor).
Veniturile din criptomonede au căpătat un tratament fiscal clar în anul 2019, astfel că anul 2020 a fost primul în care acestea s-au declarat prin formularul 212.
Comentarii articol (0)