Prin OUG nr. 130/2021, Guvernul a venit cu o extindere a TVA-ului redus de 5% la locuințe, dar de care cumpărătorul poate beneficia o singură dată. Așadar, pe lângă locuințele de până în 450.000 de lei pe care le poate cumpăra cu TVA de 5%, cumpărătorul mai poate cumpăra cu același 5% și o locuință ceva mai scumpă, de maximum 700.000 lei (exclus TVA), dar numai o singură dată poate beneficia de cota scăzută pentru acestea cuprinse între 450.000 și 700.000 de lei - mai multe detalii despre noua măsură, aplicabilă din 2022, aici.
Una dintre întrebările care au apărut legat de această extindere a cotei reduse vine de la cei care aveau deja încheiate promisiuni de vânzare-cumpărare la momentul când a venit OUG 130/2021 - dar ale cărei prevederi referitoare la această cotă de TVA se aplică din 1 ianuarie 2022. Așadar, pot cei care au tranzacții nefinalizate la 1 ianuarie 2022 să beneficieze de măsura din OUG 130/2021 și să aplice pentru locuințele pentru care se prefigurase inițial o cotă de 19%, dar care ar intra acum, conform noilor reguli din Codul fiscal, pe cota de 5%?
Răspunsul ni l-au oferit deja specialiștii Deloitte, la începutul acestui an, când vorbeam despre o altă reglementare de aplicare a cotei de 5% la locuințele mai scumpe de 450.000 de lei, dar care nu a mai ajuns să se aplice. Explicația celor de la Deloitte este perfect aplicabilă situației actuale, iar răspunsul oferit de specialiști este afirmativ: măsura îi ajută și pe cei cu tranzacții nefinalizate la momentul când ea intră în vigoare - mai exact, la 1 ianuarie 2022. Dacă, de exemplu, vânzarea se definitivează acum, în decembrie, atunci noua măsură nu profită cumpărătorului pentru că ea nu se aplică încă.
„[Modificarea] se va aplica tranzacțiilor care vor fi încheiate după intrarea în vigoare a noului act normativ, dar și în cazul celor demarate anterior, pentru care locuința se livrează către client după intrarea în vigoare a noului plafon. Astfel, clienții care au încheiat o promisiune de vânzare-cumpărare pentru achiziția unei locuințe cu cotă standard de TVA, dar care vor recepționa locuința după modificarea legislației, vor beneficia, în urma regularizării cotei de TVA de către vânzător, de o reducere de 14% a prețului total (diferența dintre cota standard de TVA - 19% și cea redusă - 5% - n. red.)”, au precizat în ianuarie Iulia Bică, Manager Taxe Indirecte, cât și Cezara Dumitrescu, Consultant Senior Taxe Indirecte, Deloitte România.
Ce înseamnă livrarea de bunuri? Conform Codului fiscal, „[p]entru livrările de [...] bunuri imobile, data livrării este data la care intervine transferul dreptului de a dispune de bunuri ca un proprietar”.
Comentarii articol (0)