Ministerul Muncii, Solidaritãþii Sociale ºi Familiei a elaborat Normele metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, aºa cum a fost aceasta modificatã prin Legea nr. 115/2006.
În urma monitorizarilor efectuate, precum ºi a evaluãrilor realizate de MMSSF, de cãtre autoritãþile locale ºi de cãtre organismele internaþionale, s-a ajuns la necesitatea mai multor modificãri care sã imbunãtãþeascã reglementãrile anterioare.
Astfel, principalele modificãri aduse au în vedere urmãtoarele:
1. Stabilirea dreptului la ajutor social se realizeazã þinând seama atât de veniturile nete realizate de familie, cât ºi de bunurile acesteia sau, dupã caz, ale persoanei singure cuprinse în urmãtoarele liste:
a) lista bunurilor considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale, prevãzutã în anexa nr. 4;
b) lista bunurilor care nu sunt considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale, prevãzutã în anexa nr. 5;
c) criterii privind limitele minime ºi maxime ale veniturilor potenþiale provenite din valorificarea bunurilor ce depãºesc cantitativ categoriile de bunuri considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale, prevãzute în anexa nr. 6. (Valoarea bunurilor din listã a fost stabilitã pe baza informaþiilor furnizate de Institutul Naþional de Statisticã ºi de Ministerul Agriculturii, Pãdurilor ºi Dezvoltãrii Rurale)
În cazul în care familia sau persoana singurã are în proprietate numai categoriile de bunuri cuprinse în lista bunurilor considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale, aceasta beneficiazã de ajutor social, luându-se în calcul numai veniturile. În cazul în care familia sau persoana singurã are în proprietate cel puþin unul dintre bunurile cuprinse în lista bunurilor care nu sunt considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale, aceasta nu beneficiazã de ajutor social. În cazul în care familia sau persoana singurã are în proprietate bunuri ce depãºesc cantitativ bunurile considerate de strictã necesitate pentru nevoile familiale, la stabilirea venitului net lunar al familiei sau al persoanei singure se iau înconsiderare veniturile potenþiale provenite din valorificarea bunurilor respective, stabilite potrivit unor limite minime ºi maxime, aprobate la nivel naþional. Listele propuse vor conduce la eliminarea arbitrariului în stabilirea dreptului la ajutoul social.
2. Introducerea obligaþiei pentru primari de a întocmi un plan lunar de acþiuni sau lucrãi de interes local ºi de a þine o evidenþã a orelor de muncã efectuate de persoanele apte de muncã din familiile beneficiare de ajutor social. De asemenea, primarii au obligaþia de a afiºa la loc vizibil lista cu beneficiarii de ajutor social, precum ºi persoanele care urmeazã sã efectueze orele de muncã.
3. Posibilitatea efectuãrii controlului de cãtre direcþiile de muncã, solidaritate socialã ºi familie teritoriale asupra modului de aplicare a legii, precum ºi introducerea de sancþiuni contravenþionale în cazuri de nerespectare a prevederilor legii.
Constituie contravenþii ºi se sancþioneazã cu amendã de la 500 lei (RON) la 1.000 lei (RON) urmãtoarele fapte:
a) neîntocmirea de cãtre personalul serviciului public de asistenþã socialã din subordinea consiliului local sau, dupã caz, de persoanele cu atribuþii în domeniul asistenþei sociale din aparatul propriu de specialitate al autoritãþilor administraþiei publice locale a documentaþiilor specifice, inclusiv a proiectelor de dispoziþie, precum ºi nedepunerea acestora, spre a fi semnate de primar, înainte de împlinirea termenelor prevãzute;
b) nesesizarea primarului de cãtre secretarul comunei, al oraºului, al municipiului sau al sectorului municipiului Bucureºti, dupã caz, a situaþiilor în care nu se respectã termenele prevãzute de lege;
c) neîndeplinirea de cãtre titularul ajutorului social a obligaþiei de a comunica primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri ºi la numãrul membrilor familiei, în termen de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea.
Nivelul lunar al venitului minim garantat este, în prezent, de: 166 lei (RON) pentru familiile formate din 2 persoane; 231 lei (RON) pentru familiile formate din 3 persoane; 287 lei (RON) pentru familiile formate din 4 persoane; 341 lei (RON) pentru familiile formate din 5 persoane; câte 23 lei (RON) pentru fiecare altã persoanã peste numãrul de 5 persoane, care face parte din familie. În situaþia persoanelor singure, nivelul lunar al venitului minim garantat este de 92 lei (RON).
Familiile ºi persoanele singure cu venituri nete lunare pânã la nivelul venitului minim garantat beneficiazã de o majorare cu 15% a cuantumului ajutorului social pe familie, în cazul în care cel puþin un membru al familiei face dovada cã lucreazã pe bazã de contract individual de muncã, are statut de funcþionar public sau presteazã o activitate, realizând venituri cu caracter salarial.
Comentarii articol (0)