ACCES GRATUIT
Noutăți juridice din 2021: Antițigănismul a devenit infracțiune, iar agresorii vor fi monitorizați prin brățări electronice
În 2021 au apărut modificări legislative și în domeniul juridic. Printre altele, ura exprimată împotriva romilor se pedepsește cu închisoarea, agresorii vor fi monitorizați cu ajutorul unei brățări electronice, iar taxa de timbu de 100 de lei se aplică și proceselor de malpraxis.
Articolul continuă mai jos
1. Antițigănismul a devenit infracțiune. Cei care discriminează romii riscă pedepse cu închisoarea de zece ani. Prin lege a fost stabilit ca toți cei care promovează în public idei și doctrine antițigăniste, distribuie materiale antițigăniste publicului și aderă sau sprijină organizații cu caracter antițigănist, riscă închisoarea de la trei luni la zece ani.
2. Din 2022, agresorii vor fi monitorizați prin brățări electronice. Începând, cel puțin teoretic, cu data de 1 martie 2022, inculpații și condamnații vor fi monitorizați electronic, iar fiecare dintre aceștia va avea un dosar electronic. Monitorizarea electronică se va putea realiza cu ajutorul brățării electronice, dar și a dispozitivelor fixe.
3. Contractele de leasing nu mai sunt titluri executorii pentru consumatori. Caracterul de titlu executoriu al contractelor de leasing pentru consumator a fost eliminat. Acum, societățile de leasing trebuie să treacă prin instanță, mai întâi, pentru a putea executa silit consumatorul. În plus, termenul în care operatorul de leasing are dreptul să ceară rezilierea contractului a fost mărit cu o lună.
4. Taxa de timbru de 100 de lei, introdusă în primăvară, se aplică și proceselor de malpraxis. Mai exact, noua dispoziție a simplificat lucrurile, în ideea în care, în trecut, victime ale malpraxisului medical ajungeau să plătească mii de euro pentru a demara un proces și a-și căuta dreptatea. În plus, în temeiul legii, polițele de asigurare încheiate de medici devin esențiale și trebuie să acopere daunele materiale și morale.
5. Motivarea hotărârilor în procesele penale trebuie făcută odată cu pronunțarea. Potrivit modificărilor apărute în acest an, atunci când e pronunțată o hotărâre într-un proces penal, motivarea trebuie să o însoțească, nu să apară la ceva vreme de la pronunțarea ei. Astfel, s-a decis că deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârilor nu pot avea loc mai târziu de 120 de zile de la încheierea dezbaterilor.
Bonus: A fost lansat portalul de jurisprudență ReJust, accesibil în baza unui cont gratuit. Aplicația permite cetățenilor și profesioniștilor dreptului accesul gratuit la hotărârile judecătorești actualizate zilnic și pronunțate de judecătorii, tribunale și curți de apel.
Citește mai mult despre
retrospectiva 2021,
romi,
antitiganism,
bratara electronica,
monitorizare conversatii online,
infractiuni,
contract de leasing,
taxa judiciara de timbru,
malpraxis,
proces penal,
instante,
hotarare judecatoreasca,
rejust,
portal rejust,
jurisprudenta
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)