ACCES PREMIUM
De ce premium?
CJUE reconfirmă că deducerea TVA-ului este imposibilă în lipsa unei facturi pe care să fie trecută taxa colectată
Deducerea TVA-ului este posibilă numai dacă taxa este trecută pe factură și este colectată, au reconfirmat recent judecătorii Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). Astfel, în situația în care TVA-ul n-a fost trecut pe factură și achitat (și nici recuperat de autorități înainte de prescriere), solicitarea deducerii la Fisc este imposibilă chiar dacă s-a descoperit ulterior că operațiunea era taxabilă, nu scutită. Specialiștii spun, însă, că o asemenea situație ar fi greu de întâlnit în România, pentru că legislația și jurisprudența sunt deja clare în acest sens.
Articolul continuă mai jos
Hotărârea CJUE a fost dată săptămâna trecută în cauza
C-156/20 și a vizat o situație întâlnită în Marea Britanie. Pe scurt,
autoritățile naționale au interpretat greșit legislația UE și au stabilit că o anumită operațiune este scutită de TVA. În acest context, o prestare de servicii către o firmă a fost facturată și plătită fără TVA, iar Fiscul n-a făcut ulterior demersuri pentru a recupera taxa înainte de prescriere.
Firma respectivă, care ar fi avut dreptul la deducerea taxei, în cazul în care aceasta ar fi fost trecută pe factură și apoi colectată, a transmis ulterior Fiscului o solicitare de deducere, după ce și-a dat seama de greșeala autorităților. Însă cererea a fost refuzată tocmai pentru că TVA-ul n-a ajuns efectiv la stat - firma a crezut că TVA-ul era considerat inclus retroactiv în sumele deja plătite, chiar dacă pe facturi taxa nu figura nicăieri.
„Atâta timp cât România este membră a UE, orice hotărâre dată de CJUE poate fi utilă contribuabililor români. Chiar dacă, la momentul emiterii hotărârii CJUE, Marea Britanie nu mai este membră a UE, cauza a fost adresată Curții în anul 2020, an în care Regatul Unit încă mai făcea parte din UE din punct de vedere al legislației TVA-ului și aceasta se referă la interpretarea Directivei de TVA, acest mod de interpretare trebuind să fie unitar în cadrul UE.Strict referitor la această cauză, opinia noastră este că o astfel de speță nu ar putea apărea în România. Astfel, deși este interesant ca exercițiu teoretic și principial, considerăm că legislația și practica din România sunt destul de clare - în sensul că nu se poate solicita la deducere un TVA care nu a fost colectat de furnizor”, a explicat, pentru avocatnet.ro,
Delia Cataramă, Tax Partner la Viboal FindEx.
Mai precis, atât Codul fiscal, cât și normele sale de aplicare prevăd cât se poate de clar că TVA-ul
nu se poate deduce în lipsa unei facturi emise de furnizor pe care să fie înscrisă taxa. În plus, există și o decizie CJUE de acum câțiva ani care a vizat în mod direct România.
„În opinia noastră, în România este clarificat faptul că nu se poate deduce TVA în lipsa unei facturi emise de furnizor pe care să fie înscris acest TVA. (...) De altfel, România are chiar și jurisprudență la CJUE care confirmă faptul că nu se poate deduce TVA în lipsa facturii. Este vorba de cauza C-664/16, în care o persoană fizică a solicitat să i se accepte dreptul de deducere al TVA pentru achizițiile efectuate în scopul construirii unor locuințe, pentru care, însă, nu deținea facturi, însă ar fi putut estima valoarea TVA-ului ce ar fi trebuit dedus pe baza unui raport de expertiză tehnică pe baza cantităților de lucrări/manoperă ce rezultau din expertiza în construcții”, a spus specialista, adăugând că,
„jurisprudența existentă se confirmă prin recenta hotărâre CJUE în cauza C-156/2020.”Hotărârile date de CJUE sunt valabile pentru toate instanțele judecătorești din UE, acestea fiind obligate să le aplice atunci când soluționează cauze asemănătoare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.