Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Imobiliarele ar putea deveni investiții „de refugiu”. Cele mai accesibile orașe pentru cumpărarea unei locuințe2022 ar putea deveni cel mai bun an din istorie pentru piața imobiliară. Analiștii se așteaptă ca investițiile să depășească pragul de un miliard de euro, depășind recordul din 2008. Pe de altă parte, acum ar fi mult mai accesibil să cumpărăm o casă decât era în anul 2009, arată studiul unei companii de brokeraj bancar.
Investitorii din piața imobiliară s-ar putea îndrepta în acest an spre activele sigure, generatoare de numerar, și spre cele care oferă o oarecare protecție împotriva inflației, în detrimentul celor care promit câștiguri mari în viitor, dar care nu au confirmat până acum, potrivit unui raport Colliers.
Analiștii arată că actualul context inflaționist sporește atractivitatea investițiilor rezidențiale, iar dacă la asta se adaugă schimbarea obiceiurilor de muncă și scumpirea materialelor de construcții, prețurile ar putea accelera în acest an.
Astfel, ar putea exista riscul ca piața rezidențială să se îndrepte spre o supraîncălzire și apariția unei bule. Deșii consultanții Colliers consideră că prețurile din piață sunt corecte în acest moment, acest lucru se poate schimba destul de repede.
Amenințarea „apocalipsei cuantice”. Cât de periculoase ar putea deveni cele mai puternice computere din lumeImaginați-vă o lume în care fișierele secrete criptate sunt deschise brusc. Scenariul a primit numele de „apocalipsă cuantică”, relatează BBC.
Computerele cuantice funcționează complet diferit de computerele dezvoltate în ultimul secol. În teorie, acestea ar putea deveni mult mai rapide decât mașinile de astăzi.
Confruntat cu o problemă incredibil de complexă și consumatoare de timp - cum ar fi încercarea de a decripta datele - în care există miliarde de permutări, un computer normal ar avea nevoie de ani întregi pentru a sparge acele criptări – presupunând că ar reuși să facă acest lucru. Dar un viitor computer cuantic, în teorie, ar putea face acest lucru în doar câteva secunde.
Astfel de computere ar putea rezolva tot felul de probleme pentru umanitate. Guvernul Marii Britanii investește în Centrul Național de Calcul Cuantic din Harwell, Oxfordshire, sperând să revoluționeze cercetarea în domeniu.
Scumpirea energiei e resimțită în toată Europa. Ce măsuri au luat unele state după majorarea prețurilor la curent și gazCurentul și gazul nu s-au scumpit doar în România, ci la nivelul întregii Europe. Cele mai multe state au luat deja măsuri și au găsit variante pentru ca cetățenii lor să simtă cât mai puțin povara scumpirilor. Măsurile de ajutor nu sunt unitare la nivel european, ci diferă de la o țară la alta.
Fiecare țară în parte a încercat să vină cu cele mai bune soluții pentru populație, astfel încât scumpirile la curent și gaze să nu fie resimțite atât de puternic. Potrivit unei analize realizate de jurnaliștii de la HotNews, 11 țări europene au mers pe reducerea TVA-ului la energie. Belgia, Cipru, Cehia, Estonia și Germania sunt doar câteva dintre aceste state.
În Cehia, de exemplu, în ultimele luni ale lui 2021 energia a fost scutită de TVA. Tot ca măsură de ajutor, guvernul de aici a mai decis ca gospodăriile să fie scutite de taxele la energie, dacă electricitatea provine din surse regenerabile.
În Cipru pe lângă reducerea TVA-ului la energie de la 19% la 5%, ministrul Finanțelor a spus că statul va acorda 70 de milioane de euro, bani care vor fi folosiți la creșterea salariilor, indemnizațiilor și pensiilor.
Comentarii articol (0)