Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 554/2004 a contenciosului administrativ a trecut luni tacit de Camera Deputaților, deoarece nu a fost dezbătută și votată în termenul legal, și se îndreaptă spre votul final din Parlament, cel al senatorilor.
Concret, parlamentarii propun ca pentru toate hotărârile pronunțate în primă instanță după 1 septembrie 2022 calea de atac să fie apelul, iar nu recursul, așa cum prevede acum Legea contenciosului, urmând a fi modificate art. 10, 20 și 25 din lege.
Astfel, hotărârile pronunțate ar putea fi atacate cu apel în 30 de zile, nu în termen de 15 zile cum e acum la recurs.
„Instanța de apel poate admite atât probele propuse în fața primei instanțe prin cererea de chemrare în judecată sau întâmpinare, cât și probele care nu au fost propuse în fața primei instanțe sau au fost propuse tardiv, iar în privința lor prima instanță de fond a constatat decăderea”, mai scrie în propunerea legislativă.
Recursul nu ar dispărea însă cu totul din Legea contenciosului, care va putea fi exercitat în cazul hotărârilor pronunțate în cazul rejudecărilor, dar hotărârile date în apel nu vor fi supuse recursului, mai scrie în propunere.
Propunerea, motivată de garantarea egalității de șanse în materia administrării și contestării probelor, ar fi oportună pentru că s-ar elimina astfel limitele existente acum în contencios, „doar pentru aspecte procedurale, specifice recursului, oferind posibilitatea încuviințării unui număr relevant de probe necesare judecării eficiente a cauzelor”, motivează deputații ce semnează documentul, care aduc în discuție și RIL-ul soluționat prin Decizia ICCJ nr. 9/2020 privind Codul de procedură civilă.
Atenție! Propunerea legislativă trebuie să fie adoptată la Senat (For decizional) și va trebui să fie aprobată prin decret de președintele statului și publicată în Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)