Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
OMS prevede sfârșitul pandemiei în Europa: Finalul iernii ar putea fi privit ca o „încetare a focului”Datorită imunizării puternice actuale în Europa şi a severităţii mai scăzute a variantei Omicron de coronavirus, continentul se află într-o situaţie de „încetare a focului”, care ar putea conduce la sfârşitul pandemiei de COVID-19, a estimat joi directorul regional OMS pentru Europa, Hans Kluge, relatează AFP.
Odată cu sfârşitul iernii,
„această perioadă de protecţie mai ridicată trebuie privită ca o «încetare a focului» care ne-ar putea aduce o pace durabilă”, a declarat Hans Kluge în cadrul unei conferinţe de presă online.
Această situaţie poate continua doar dacă imunitatea este menţinută prin continuarea campaniilor de vaccinare şi monitorizarea noilor variante, a spus el, îndemnând autorităţile sanitare să protejeze populaţiile cele mai vulnerabile, conform Agerpres.
Prețurile alimentelor în lume, la cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani. Cel mai grav afectate vor fi țările dependente de importuriIndicele global al preţurilor la alimente rămâne la cel mai ridicat nivel din ultimul deceniu, în urma majorării preţului uleiurilor vegetale, a anunţat joi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), transmite Reuters.
FAO publică propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la un coş de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În ianuarie, acest indice a crescut până la 135,7 puncte, de la 134,1 puncte în decembrie. Datele pentru decembrie au fost revizuite în creştere, iniţial se fiind raportat un nivel de 133,7 puncte.
Preţurile mai ridicate la alimente au contribuit la majorarea inflaţiei, deoarece economiile se redresează în urma crizei provocate de pandemie, iar FAO a avertizat că în ţările dependente de importuri costurile mai ridicate îi pun în pericol pe cei săraci.
Raed Arafat: Se apropie momentul în care vom spune că nu mai este nevoie de starea de alertăMomentul în care autoritățile vor decide că nu mai este nevoie de prelungirea stării de alertă se apropie, spune șeful DSU, Raed Arafat.
„Că acest lucru se întâmplă luna viitoare sau peste două luni, va fi analizat și decis în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și bineînțeles în Guvern”.
Întrebat dacă februarie ar putea să fie ultima lună în care se prelungește starea de alertă și ce condiții ar trebui îndeplinite pentru eliminarea ei, Arafat a spus că prelungirea acestei stări se face pe baza unor analize. Analizele stau la baza deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, iar apoi Guvern decide sau nu prelungirea stării de alertă.
„Sunt mai multe aspecte care sunt corelate cu starea de alertă. Dacă situația se îmbunătățește, dacă nu va mai fi nevoie de aceste lucruri, atunci se va decide să nu se mai prelungească starea de alertă. Că acest lucru se întâmplă luna viitoare sau peste două luni, va fi analizat și decis în Comitetul Național pentru Situații de Urgență și bineînțeles în Guvern”, a spus Arafat.
Comentarii articol (0)