ACCES GRATUIT
UPDATE: Comunicarea hotărârilor din procesele civile se va face, din oficiu, prin e-mail, a stabilit Parlamentul
În cazul deciziilor luate de instanțele civile, comunicarea lor urmează să se facă, în primă fază, prin e-mail, potrivit unui proiect legislativ trecut tacit de Senat și care a primit, acum câteva minute, votul favorabil al Camerei Deputaților (for decizional în acest caz). Totuși, dacă instanțele nu vor putea transmite electronic hotărârile, din varii motive, comunicarea acestora se va face ca în prezent, adică prin agenții procedurali ai instanței sau prin poștă, cu scrisoare recomandată.
Articolul continuă mai jos
După cum stabilește Codul de procedură civilă (Legea 134/2010), comunicarea hotărârilor judecătorești în materie civilă
se face acum, de principiu, în format tipărit, prin intermediul agenților procedurali ai instanței sau prin serviciile poștale.
Această situație se va schimba, după ce
proiectul legislativ ce a trecut azi de Parlament va ajunge să se aplice, iar deciziile instanțelor civile vor fi transmite, din oficiu, prin e-mail.
“Comunicarea hotărârilor judecătorești se va face, din oficiu, prin poșta electronică, dacă partea a indicat instanței datele corespunzătoare în acest scop, direct sau la solicitarea expresă a instanței, în timpul procesului”, stabilește concret proiectul în articolul ce se dorește adăugat în Codul de procedură civilă.
Comunicarea va trebui să fie însoțită de semnătura electronică extinsă a instanței, care va înlocui ștampila instanței și semnătura grefierului de ședință.
Hotărârile vor fi considerate ca fiind comunicate, așa cum prevede proiectul, la momentul la care se primește confirmarea, din partea sistemului folosit, că au ajuns la destinatar.
Totuși,
dacă transmiterea prin e-mail nu e posibilă, de pildă, când instanța nu are adresa sau când sistemul dă eroare la transmiterea mesajului, comunicarea hotărârilor se va face
după procedurile actuale.
Mai exact, așa cum stabilește acum Codul de procedură civilă, comunicarea citațiilor și a tuturor actelor de procedură se face, din oficiu,
prin agenții procedurali ai instanței, iar când acest lucru nu e posibil, transmiterea actelor se face
prin poștă, cu scrisoare recomandată, sau, la cerere,
prin executori judecătorești ori prin telefax, poștă electronică sau prin alte mijloace ce asigură transmiterea textului actului și confirmarea primirii acestuia.
Potrivit inițiatorilor, implementarea acestei noi măsuri
"ar eficientiza activitatea instanțelor și ar reduce și costurile privind listarea copiilor de pe hotărârile judecătorești, respectiv costurile privind corespondența prin serviciile poștale".
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul trebuie să fie promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)