ACCES PREMIUM
De ce premium?
Anul 2022 ar putea aduce controale suplimentare ale autorităților la companiile din domeniul medical, spun specialiștii
Numărul de controale efectuate de autorități la firmele din domeniul medical ar putea să se înmulțească în 2022, apreciază specialiștii Filip & Company într-un articol recent. De ce? 2022 se prefigurează a fi anul în care pandemia de coronavirus trece de la faza acută (cu evoluție rapidă) la faza endemică (cu evoluție mai lentă), astfel că tot mai multe voci din spațiul public indică o revenire la normalitate (desigur, o normalitate în care se coabitează cu virusul).
Articolul continuă mai jos
„Trecerea pandemiei din faza acută în faza endemică ar putea reprezenta momentul în care autoritățile abilitate vor relua sau vor accelera activitățile de control asupra societăților active în sectorul medical. Astfel, este posibil să asistăm la o creștere a controalelor în zona de reglementare, prin care să se verifice măsura în care serviciile medicale prestate, împreună cu dispozitivele medicale utilizate, respectă prevederile legale aplicabile”, scriu cei de la
Filip & Company.
Totodată, vizate de verificările autorităților ar putea fi inclusiv interacțiunile profesioniștilor în domeniul sănătății cu pacienții lor. Asta înseamnă chiar și comercializarea de medicamente și suplimente alimentare.
„Interacțiunile profesioniștilor în domeniul sănătății cu pacienții ar putea face și ele obiectul controalelor autorităților, în vederea stabilirii măsurii în care pacienții sunt informați corect cu privire la servicii medicale de care beneficiază sau cu privire la produsele pe care le achiziționează, medicamente și suplimente alimentare. De altfel, chiar raportul preliminar al autorității de concurență referitor la sectorul comercializării de medicamente tip OTC și suplimente alimentare subliniază faptul că există un grad de confuzie ridicat pentru pacienți între aceste două categorii de produse, în special în condițiile în care acestea sunt comercializate online într-o proporție din ce în ce mai mare”, subliniază sursa citată.
De asemenea, nici procedurile de achiziții publice nu vor scăpa de verificările autorităților. Specialiștii apreciază că eventuale controale ar putea fi desfășurate atât cu privire la achizițiile publice din 2020 și 2021, cât și cu privire la viitoarele achiziții pentru noile medicamente pentru tratarea bolnavilor de COVID-19:
„O altă zonă de interes pentru autorități ar putea să existe în materia achizițiilor publice. De altfel, autoritățile naționale, inclusiv Consiliul Concurenței, nu sunt străine de investigarea diferitelor proceduri de achiziții publice în sectorul medical. Intensificarea acestor verificări ar putea privi atât licitațiile care au avut loc în anii 2020 și 2021 în baza unor proceduri accelerate, cât și licitații care vor avea loc în perioada următoare, atât în considerarea achiziției de medicamente ce ar putea fi incluse în terapia Covid-19, cât și pentru diferite programe naționale de sănătate.”În fine, în scurta analiză mai scrie și despre necesitatea actualizării legislației naționale pe fondul
creșterii gradului de utilizare a telemedicinei. Desigur, chiar și în acest caz este posibil să se dezvolte o activitate de control specifică în viitorul apropiat sau mai îndepărtat.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.