ACCES GRATUIT
Revista presei
Creștere economică mai mică. Comisia de Prognoză a revizuit în scădere, la 4,3%, estimarea pentru acest an
Avocatnet.ro şi Digi24.ro vă prezintă cele mai importante ştiri ale dimineţii.
Articolul continuă mai jos
Creștere economică mai mică. Comisia de Prognoză a revizuit în scădere, la 4,3%, estimarea pentru acest anComisia Naţională de Prognoză a revizuit în scădere la 4,3% prognoza de creştere economică pentru acest an, faţă de 4,6% cât estima anterior, având în vedere şocul inflaţionist din ultimul trimestru al anului trecut şi valul 5 al pandemiei de coronavirus.
Instituţia subliniază, totodată, că nu a luat în calcul declanşarea unui conflict determinat de tensiunile geopolitice de la graniţa cu Ucraina.
„Având în vedere evoluţia economiei sub impactul şocului inflaţionist din trimestrul IV 2021, precum şi apariţia valului 5 al pandemiei, cât şi continuarea crizei energetice, în special în prima parte a anului 2022, s-a estimat pentru anul în curs un avans economic de 4,3%, revizuire în uşoară scădere comparativ cu prognoza de toamnă (4,6%) şi un deflator de 6,1%, în creştere, corelat cu majorarea preţurilor”, se arată în Prognoza 2021 – 2025, citată de Agerpres.
Produsul Intern Brut este estimat la 1.315 miliarde de lei preţuri curente în acest an.
Concedieri, investiții amânate, produse mai scumpe sau firme închise. Toate, provocate de creșterea facturilor la utilitățiUn antreprenor din trei concediază angajați, pe fondul creșterii facturilor la utilități. Alții amână investițiile, scumpesc produsele sau chiar își închid afacerile de tot. În fața avalanșei de scumpiri, patronii găsesc cu greu soluții. Iar cei care au de suferit în final sunt clienții și angajații deopotrivă.
Potrivit unui sondaj realizat de Consiliul Național pentru Întreprinderi Private Mici și Mijlocii din România, 1 din 3 antreprenori va reduce, în perioada următoare, numărul de angajați. 76% dintre respondenți spun că vor amâna investițiile pe termen determinat, în timp ce 8% intenționează chiar să-și închidă firma.
În ceea ce privește disponibilizările, odată cu triplarea facturilor la utilități, 11% dintre antreprenori anunță concedieri importante.
Alexandru Rafila: Folosirea măștii nu e o restricție, e o măsură de bun simț. Sfatul meu e să o folosim și în exteriorFolosirea măștii de protecție nu este o restricție, ci o măsură de „bun simț” care s-a dovedit a fi eficientă pentru a limita răspândirea COVID-19 spune ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Declarația vine după ce CCR a decis că o ordonanță de urgență care reglementa obligativitatea măștii în aer liber este neconstituțională.
„Această ordonanţă care a fost declarată neconstituţională, adoptată în anul 2020, făcea referire la utilizarea măştii în spaţiile deschise. În mod evident, după publicarea ei trebuie să facem în aşa fel încât să respectăm decizia Curţii Constituţionale.Acum celelalte moduri de utilizare a măştii, în spaţiile închise, în mijloacele de transport în comun, în pieţele închise, pentru că sunt şi astfel de situaţii, sunt reglementate de Legea 55, deci este clar că nu se renunţă la mască în spaţiile închise”, a explicat Rafila.
„Utilizarea măştii nu reprezintă o restricţie în sine, ci o măsură care previne sau încetineşte transmiterea în comunitate a acestei infecţii şi protecţia individuală este necesară atât pentru propria persoană, cât şi pentru cei cu care intrăm în contact”, a continuat el.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)