Închirierea unor camere sau a locuințelor în întregime turiștilor, indiferent că se face prin AirBnB, Booking.com sau alte platforme ori modalități de închiriere către turiști, se face obligatoriu în baza unui certificat eliberat de autorități. Noutatea e că acest certificat, care până de curând a putut fi cerut doar de cei care se înregistraseră înainte la registrul comerțului ca firme sau PFA-uri, poate fi cerut acum și obținut și de persoanele fizice obișnuite.
„Ordinul de ministru publicat marți, 01.03.2022, în Monitorul Oficial, nu restricționează și/sau interzice închirierea apartamentelor în regim hotelier prin AirBNB, Booking sau orice altă platformă similară, ci stabilește procedura de clasificare a unităților de cazare operate de persoane fizice, cu scopul de a reduce concurența neloială, respectiv fenomenul de «turism la negru», implicit evaziunea fiscală. În această zonă a închirierilor se încasează venituri neimpozabile; din analizele interne rezultă că sunt aproximativ 5.000 de structuri care desfășoară o astfel de activitate (...)
Orice persoană fizică își poate închiria apartamentul în regim turistic, obținând clasificarea din partea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului în mod gratuit”, transmite Ministerul Antreprenoriatului și Turismului într-un comunicat publicat joi.
Practic, persoanele care ocazional își închiriază locuințele turiștilor, în regim hotelier (nu unor chiriași!), ar trebui să treacă mai întâi pe la sediul instituției centrale responsabile cu turismul și să ceară certificatul de clasificare pentru a închiria spațiul/spațiile respective turiștilor. După ce obțin venituri, acestea vor trebui însă declarate la Fisc și impozitate prin declarația unică.
„Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri”
În comunicatul publicat joi, reprezentanții ministerului încearcă să sublinieze și de ce anume e nevoie de acordul vecinilor pentru a obține acest certificat. Totodată, cei de la minister explică și de ce există posibilitatea de a alege între acordul vecinilor direcți și acordul asociației de proprietari - în lipsa dialogului cu locatarii cu care solicitantul se învecinează direct (sus-jos, stânga-dreapta), acesta ar putea totuși să obțină acordul asociației. Desigur, în lipsa și a unuia, și a celuilalt, certificatul nu va putea fi eliberat. În fond, vecinii sunt și cei care pot alerta autoritățile dacă sunt deranjați de turiști.
„Activitățile turistice desfășurate în cadrul unor unități aflate în locuințe de tip condominiu pot afecta viața cotidiană a locatarilor. Blocurile de locuințe nu sunt hoteluri. Din acest motiv, plecând de la premisa respectării drepturilor reciproce, ordinul de ministru prevede obținerea acordului din partea vecinilor cu care operatorul economic are pereți comuni, pentru a putea obține certificatul de clasificare. Spre exemplu, acel vecin cu pereți comuni este direct afectat de zgomotul care ar putea fi făcută de turiști în timpul orelor de odihnă.
În cazul în care există o lipsă de dialog cu vecinii de la care operatorul economic trebuie să obțină acordul în vederea clasificării activităților turistice, atunci acesta poate apela la asociația de proprietari sau locatari. Ordinul de ministru prevede acest lucru”, transmite ministerul.
Comentarii articol (9)