Mai exact, OUG 19/2022 stabilește că fac obiectul recenzării și persoanele cu cetățenie română, cu domiciliul în România, dar cu reședința în altă țară pentru o perioadă mai mică de 12 luni.
Românii aflați în străinătate și care vor fi în afara hotarelor țării mai puțin de un an se pot autorecenza online, acesta fiind singura modalitate de participare la recensământ. Important de menționat este că, dacă sunt angajați la o firmă din afara țării, ziua liberă plătită pentru autorecenzarea online, care este primită de salariații din România, nu li se poate acorda în străinătate.
Chiar dacă vor completa începând de-acum și până în luna mai formularele de recenzare online, românii aflați pentru o scurtă perioadă în străinătate trebuie să dea informațiile despre starea de fapt din decembrie 2021, nu din prezent.
Dacă românii se află, în prezent, în vacanță în afara țării, în cadrul acestui formular nu trebuie trecute detalii despre locuința din străinătate, ci despre reședința obișnuită avută la data de 1 decembrie 2021.
Chestionarul de recensământ poate fi completat de pe tablete electronice, telefoane de tip smartphone, laptop-uri sau PC-uri. Cum se completează, pas cu pas, chestionarul de autorecenzare și ce date trebuie pregătite regăsiți în acest articol.
Autorecenzarea online a românilor aflați în străinătate nu este obligatorie, ci o opțiune. Actul normativ nu prevede amenzi pentru cei care nu se autorecenzează online.
În cazul în care nu doresc să parcurgă formularul de autorecenzare online sau dacă sunt plecați din țară de mai mult de 12 luni, cetățenii români aflați în afara României vor fi menționați de către membrii de familie care se autorecenzează sau care răspund întrebărilor puse de recenzorii care îi vizitează la domiciliu ca fiind plecați pe perioadă scurtă, respectiv îndelungată.
Comentarii articol (5)