1 aprilie
Companiile care comercializează, în relația business to business (B2B), produse cu risc fiscal ridicat - adică legume, fructe, apă, alcool, haine, încălțăminte, nisip, pietriș și clădiri noi - pot începe să transmită facturile aferente prin sistemul e-Factura, începând de luna aceasta. Sistemul este opțional în perioada 1 aprilie - 30 iunie, dar de la 1 iulie devine obligatoriu pentru aceste companii ce comercializează produsele cu risc fiscal ridicat (în relația B2B, nu către persoanele fizice).
De la 1 aprilie însă, e-Factura este obligatoriu de folosit, iar nu opțional, de către o singură categorie de contribuabili: firmele de turism care acceptă vouchere de vacanță. OUG nr. 131/2021 prevede că sistemul e-Factura este obligatoriu pentru toate unitățile afiliate care acceptă vouchere de vacanță în format tipărit sau în format electronic.
De asemenea, pentru companiile ce optează pentru distribuirea trimestrială a dividendelor, aprilie marchează momentul de la care se poate face prima împărțire pe anul 2022.
Totodată, reamintim că au fost făcute recent o serie de modificări pe conținutul D394, cuprinse în Ordinul ANAF nr. 77/2022, iar noul model de declarație se aplică începând cu operațiunile derulate de la 1 aprilie.
7 aprilie
Solicitarea intrării în procedura insolvenței a fost opțională în timpul stării de alertă, însă odată cu terminarea acesteia, din 9 martie 2022 a început să curgă din nou termenul legal în care cei ce se află în stare de insolvență trebuie să ceară tribunalului intrarea în procedura specială - termenul de 30 de zile, mai exact, care, conform legii, se calculează de la momentul apariției stării de insolvență. Cei care la momentul încetării stării de alertă se aflau în insolvență de fapt trebuie să ia în considerare faptul că termenul de 30 de zile se împlinește pe 7 aprilie și că declararea stării de insolvență trebuie făcută, altfel riscă suportarea consecințelor penale.
Tot data de 7 aprilie marchează și ultima zi de aplicare a prevederilor speciale din domeniul justiției din Legea nr. 114/2021, date în contextul stării de alertă și pentru o perioadă de încă 30 de zile după terminarea acesteia. Potrivit acestei legi, în cauzele civile, cu acordul părților, instanțele judecătorești au putut hotărî ca ședințele de judecată să se desfășoare prin mijloace de comunicare la distanță. În acest caz, citația cuprinde mențiunea că ședința de judecată se va desfășura online, precum și modalitatea tehnică de acces și de autentificare.
15 și 16 aprilie
Pe 15 aprilie ar trebui să se încheie în mod oficial soldările pentru produsele de toamnă-iarnă, potrivit OG nr. 99/2000, care stabilește reguli clare pentru comercianți și în ceea ce privește perioadele din an în care aceștia pot să facă astfel de vânzări cu preț redus.
Teoretic, de pe 16 aprilie ar trebui să poată fi cerut concediul medical plătit pentru îngrijirea unui bolnav de cancer, conținut de Legea nr. 24/2022, însă aplicarea concretă a legii ține de adoptarea și publicarea în Monitorul Oficial a unor norme metodologice. Concediul medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer va putea avea o durată maximă de 45 de zile calendaristice pe an, pentru un pacient.
22 - 26 aprilie
Zile nelucrătoare Paște. Începând cu 22 aprilie, majoritatea angajaților vor beneficia de o minivacanță de Paște, având în vedere că ziua de 22 aprilie (Vinerea Mare) este zi liberă acordată în Codul muncii, la fel și cele două zile de Paște. Pentru neacordarea de timp liber în sărbătorile legale sau pentru nerecompensarea muncii în aceste zile, angajatorii riscă amenzi de până la 10.000 de lei.
Ziua de 22 aprilie marchează însă un reper important în materia contractelor colective de muncă. Contractele care ar fi expirat pe perioada stării de alertă au fost ținute în vigoare pe toată această perioadă prin Legea nr. 55/2020 - și mai mult decât atât, ele expirând la începutul lui iunie. Angajatorii sunt însă obligați să inițieze negocierile ceva mai devreme, până pe 22 aprilie, riscând altfel amenzi de până la 10.000 de lei. Cum 22 aprilie este o zi nelucrătoare, termenul se va considera îndeplinit pe 26 aprilie.
Pentru că ziua de 25 aprilie este nelucrătoare (a doua zi de Paște), obligațiile fiscale care au termen pe 25 aprilie devin scadente pe 26 aprilie.
***
Notă: Această sinteză este scrisă și publicată de obicei în preajma începutului de lună. Sunt șanse mari ca ulterior publicării să apară schimbări la chestiunile incluse în sinteză (de exemplu, amânări de termene sau prelungiri de perioade) sau să apară chestiuni care nu erau prevăzute de redacție la începutul lunii (de exemplu, prevederi stabilite prin legi sau ordonanțe noi).