avocatnet.ro: Înainte de toate: e legal un astfel de împrumut? Dacă da, care ar fi limitele?
Andreea Manolache, Coordonatorul departamentului juridic al Accace România: Consideram că este legal acest demers, însă doar în anumite condiții. Legea 31/1990 a societăților nu interzice acordarea de împrumuturi de societate către angajații sai. În cadrul acestei operațiuni trebuie avute în vedere limitările stabilite de art. 1444 alin. (1) din Legea 31/1990 pentru societățile de acțiuni, în sensul că nu pot fi acordate împrumuturi de către o societate către administratorii salariați ai societății, ori către soțul sau soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului. Pe de alta parte art. 2158 (2) din Codul civil prevede faptul că atunci când o persoana acordă un împrumut fară a o face cu titlu profesional, nu îi sunt aplicabile dispozițiile legale privind instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare. Pentru a nu fi încadrată că activitate de creditare cu titlu profesional, o astfel de operațiune ar trebui însă făcută cu caracter ocazional și limitat fară să aibă că scop generarea de venituri.
Andreea Manolache
|
avocatnet.ro: Cum ar trebui formalizată „operațiunea”?
AM: Pentru o astfel de situație cu caracter ocazional, recomandăm redactarea unui contract de împrumut între angajator și angajat susținut de o hotărârea AGA de aprobare sau după caz, de o decizie a asociatului unic. Părțile pot agrea de exemplu, că dacă contractul de munca încetează din orice motiv, angajatul să restituie suma împrumutată la data încetării contractului de munca. În practică, unii angajatori implementează și o politica de acordare a împrumuturilor către angajați, care poate include printre altele criterii/detalii precum cuantumul maxim, condițiile de solicitare și acordare către salariați, perioada pe care acorda, modalitățile de plată, etc.
avocatnet.ro: E posibilă recuperarea banilor prin rețineri salariale lunare?
AM: Conform art.169 (1) din Codul muncii, nu se pot face rețineri salariale în afara de cazurile prevăzute de lege, decât în baza unei hotărâri judecătorești definitive. Prin urmare, angajatul va restitui voluntar suma împrumutată de la angajator în condițiile stipulate în contractul de împrumut (în tranșe sau printr-o singura plata).
Dacă acesta nu restituie în mod voluntar tranșele agreate, vă putea fi acționat în judecata de către angajator în vederea obținerii unei hotărâri ce ulterior vă putea fi pusă în executare. Același lucru se aplica și în cazul încetării contractului de munca, angajatul va achita în mod voluntar suma împrumutată conform celor agreate în contractul de împrumut, în caz contrar, angajatorul are la dispoziție formularea unei acțiuni în instanță împotriva fostului angajat.
Suplimentar, consideram că trebuie efectuată o analiză din punct de vedere fiscal și eventualele implicații în cazul în care angajatul nu va efectua plățile, iar societatea nu realizează demersuri pentru recuperarea sumei acordate. Acest lucru poate fi considerat muncă subdeclarată în condițiile stabilite de art. 152 din Codul muncii și trebuie implementate mecanisme pentru evitarea sau minimalizarea acestui risc.