Articol scris de Alexandru Nuță, Senior Associate R&R Partners
Cu toate acestea, structura oricărei fișe de post ar trebui să pornească de la următoarele elemente de bază:
- Denumirea postului cu arătarea codului COR corespunzător din Nomenclatorul Ocupațiilor.
Alexandru Nuță
|
- Cerințele pe care trebuie să le îndeplinească salariatul încadrat în postul respectiv. În principal sunt indicat studiile necesare precum și experiența în muncă și/sau în domeniu. Pe lână acestea pot fi prevăzute și alte aptitudini pe care angajatorul le consideră utile îndeplinirii sarcinilor.
- Definirea sarcinilor și atribuțiilor specifice. Această parte a fișei de post este poate cea mai importantă întrucât angajatorul aduce la cunoștința salariatului totalitatea activităților pe care acesta ar trebui să le îndeplinească durata programului de lucru.
- Standardele de performanță. În mod corelativ, odată ce ai prezentat angajatului sarcinile pe care acesta le are, este normal să îi aduci la cunoștință și indicatorii de performanță sau modalitatea concretă de verificare și evaluare a îndeplinirii atribuțiilor.
- Relațiile pe care ocupantul postului la are cu ceilalți angajați ai societății. Plecând de la organigrama societății, angajatorul va menționa în fișa post în parte natura relațiilor pe care salariatul le va avea cu ceilalți angajați: de subordonare, de conducere ori de colaborare.
- Data întocmirii și semnătura de luare la cunoștință a salariatului. Pentru a putea produce efectele juridice dorite, angajatorul are obligația de a-i comunicat salariatului, sub semnătură, fișa postului, precum și orice modificări ulterioare aduse acesteia.
Pe lângă aceste elemente esențiale, angajatorul poate decide de la caz la caz să introducă în cuprinsul fișei de post și alte prevederi referitoare la: locul de muncă, durata timpului de muncă, programul de lucru, condițiile de lucru, sănătatea și securitatea în muncă, disciplina muncii.
Din păcate, în practică există încă mulți angajatori care din comoditate ori din neștiință nu acordă importanța cuvenită fișei de post, motiv pentru care nu o întocmesc deloc. Așadar, angajatorii trebuie să conștientizeze în primă fază că redactarea în sine a fișei de post reprezintă nu doar o obligație legală, cât mai ales un mijloc pe care aceștia îl au la dispoziție pentru a-și proteja afacerea.
Trecând peste ideea conform căreia orice fișă de post este mai bună decât nicio fișă de post, considerăm că un angajator responsabil cu afacerea sa este dator să întocmească fișe de post pentru toate posturile din organigramă cu un conținut particularizat la specificul activității societății și ținând cont de obiectivele afacerii sale.
Comentarii articol (1)