Teama de fraude a determinat bãncile americane sã blocheze folosirea cardurilor de debit în strãinãtate, pe teritoriul unor þãri, a informat, duminicã, Los Angeles Times.
Cãlãtori americani aflaþi pe teritoriul unor þãri strãine au observat, cu mirare, cã aparatele ATM refuzã sã efectueze operaþiunea de retragere de numerar. Un exemplu este Frank Conlon, cetãþean american aflat la Londra, care în prima sa zi de ºedere, a mers la un ATM, ca sã retragã niºte bani. Conlon, frecvent vizitator al Angliei, este o persoanã care extrage în mod frecvent bani de la bancomate, fãrã sã se întãmple vreun incident. În aceastã excursie, însã, lucrurile nu s-au mai desfãºurat în mod normal.
În loc sã i se dea suma solicitatã, aparatul i-a dat lui Conlon un mesaj prin care îi comunica faptul cã banca îi refuzã plata. Considerând cã aparatul respectiv era defect, Conlon a mers la un alt ATM ºi a întâmpinat aceeaºi problemã. Acesta a încercat sã sune la numãrul gratuit pentru serviciu-clienþi, însã acesta nu permitea recepþia apelurilor internaþionale. Când, în cele din urmã a reuºit sã ajungã la o reprezentanþã a companiei Wells Fargo, rãspunsul pe care l-a primit a fost cã banca blocase aparatele ATM din Marea Britanie, din cauza suspiciunilor de fraudã.
ATM-urile sunt metoda cea mai de încredere ºi mai la îndemânã de a obþine sume în numerar, pentru persoanele aflate în cãlãtorie în strãinãtate. Fraudele fãcute cu cãrþi de debit le-au transformat însã într-o opþiune nesigurã de a avea acces la bani.
Dacã, în cazul folosirii cãrþilor de credit, nu se pot efectua cumpãrãturi departe de locul unde se aflã casa deþinãtorului de carte de credit, pentru cã acestea sunt respinse, de obicei, ca "activitãþi neobiºnuite", în cazul folosirii cãrþilor de debit, mãsurile de siguranþã luate vizeazã nu indivizi, ci întreg teritoriul unei þãri.
"Tipuri întregi de carduri au fost compromise de cãtre criminali care au reuºit sã obþinã informaþii legate de card, pe care ulterior le-au distribuit prin reþele internaþionale de crimã organizatã", a declarat Mike Urban, director tehnic pentru fraude la Fair Isaac, o companie de consultanþã ºi management din Minneapolis. "Mãsura pe care o bancã o poate lua cel mai uºor este sã blocheze þara din care a provenit frauda".
Este ceea ce s-a întãmplat în cazul companiei Wells Fargo. Referindu-se la cazul Conlon, vicepreºedintele departamentului de relaþii publice al companiei Wells Fargo Card Services a declarat: "ªtiam cã exista un risc foarte mare de activitãþi frauduloase, aºa cã a fost necesar sã luãm imediat mãsuri, ca sã ne protejãm clienþii".
Blocajele, durata acestora ºi þãrile pe care le afecteazã, sunt modificate frecvent.
Compania Wells Fargo a mai blocat, în afara tranzacþiilor de pe teritoriul Marii Britanii ºi pe cele din Thailanda ºi Filipine.
Bay Area Credit Union Patelco a blocat tranzacþiile din România. Tranzacþiile de pe teritoriul României au fost blocate ºi de banca First Hope din New Jersey, care a blocat ºi operaþiunile efectuate de pe teritoriul Greciei.
Alabama Credit Union nu a blocat tranzacþiile de pe teritoriul Greciei, dar a interzis retragerile de numerar în Africa de Sud, Japonia, Singapore ºi România.
O serie de bãnci blocheazã tranzacþiile care se efectueazã pe baza introducerii codului PIN, altele, cum este Commonwealth Credit Union din Kentucky, le blocheazã pe acelea efectuate pe baza semnãturii (în 23 de þãri, inclusiv Franþa, Germania ºi Irlanda), iar o serie de bãnci blocheazã ambele tipuri de tranzacþii.
Comentarii articol (0)