Din 8 aprilie se aplică Legea nr. 76/2022, care obligă casele teritoriale de pensii să trimită angajatorilor, în paralel cu răspunsul trimis către salariații acestora ce solicită pensionarea, o informare privind emiterea unei decizii de pensionare.
„Casa teritorială de pensii emitentă comunică angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limită de vârstă, anticipată, anticipată parțială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele și prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum și data emiterii acesteia”, apare, concret, în lege.
Termenul în care vor trebui anunțați angajatorii de emiterea unei decizii de pensionare pentru unul dintre salariați este de cinci zile de la data emiterii deciziei.
De ce considerăm o obligație această comunicare pe care o fac casele de pensii? Din formularea folosită în textul de lege, care, conform Legii nr. 24/2000, ne lasă destul de clar faptul că e vorba de o obligație, iar nu de o opțiune pentru casele de pensii să facă acele comunicări („verbele se utilizează la timpul prezent, forma afirmativă, pentru a se accentua caracterul imperativ al dispoziției respective”). Cu acest lucru sunt de acord și cei de la Casa Națională de Pensii Publice (CNPP), care au dat miercuri un comunicat de presă prin care anunță cum anume vor implementa această obligație ce le revine prin lege:
„Legea nr.76/2022 pentru completarea art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice reglementează obligația caselor teritoriale de pensii de a comunica angajatorului – în 5 zile de la emiterea unei decizii de pensionare – o informare care va cuprinde numele şi prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum şi data emiterii acesteia.
Pentru a putea comunica angajatorului informaţiile cu privire la emiterea deciziei de pensionare, persoana care solicită înscrierea la pensie trebuie să prezinte, pe lângă documentele prevăzute de legislaţia cadru în domeniul pensiilor, o adeverinţă eliberată de angajatorul la care îşi desfăşoară activitatea la data solicitării înscrierii la pensie, din care să rezulte datele de identificare ale angajatorului, (adresa, e-mail, fax, nr. telefon).
Facem precizarea că, în cazul persoanelor care desfăşoară concomitent activitate la mai mulţi angajatori, la dosarul de pensie se vor depune adeverinţe eliberate de fiecare angajator în parte”.
Practic, informarea CNPP ne lasă destul de clar de înțeles faptul că nu au de unde să ia datele de contact ale angajatorilor pe care ar trebui să-i notifice, dar, ca să se asigure că respectă obligația ce le-a fost impusă recent prin lege, vor ca solicitanții de pensii să le aducă adeverințe eliberate de firmele la care lucrează în care să fie „datele de identificare ale angajatorului” adresa (persoanei juridice, probabil), adresa de e-mail, faxul ori numărul de telefon (al cuiva din firmă sau instituție/autoritate, nu se precizează ale cui - poate fi administrator, contabil etc., din moment ce nu se precizează nimic în comunicat). Deși aceste informații ar fi putut fi completate și de solicitanți, personal, fără să fie nevoie de un document eliberat în mod special de angajator ș.a.m.d., adică de o formă suplimentară de birocrație.
Comentarii articol (0)