ACCES GRATUIT
UPDATE: Proiectul ce stabilește introducerea unei noi situații în care se poate dobândi cetățenia română, trimis la CCR de președintele țării
Proiectul de lege care stabilește că, pe lângă străinii ce stau în România de multă vreme sau sunt căsătoriți cu cetățeni români de mai mulți ani, vor putea obține cetățenia română și străinii cu soț/ soție din țara noastră ce locuiesc în afara granițelor acesteia a primit, la finalul lunii noiembrie, undă verde de la Parlament, dar președintele țării a trimis joi Curții Constituționale a României (CCR) o sesizare de neconstituționalitate în legătură cu acesta.
Articolul continuă mai jos
Proiectul de lege care, după ce a fost adoptat de Parlament luna trecută,
a fost trimis joi de președintele statului la CCR, deoarece
"încalcă o serie de principii şi dispoziţii constituţionale", vizează, de fapt, modificarea
Legii 21/1991 a cetățeniei române, în sensul introducerii unei noi situații în care un cetățean străin sau apatrid (fără cetățenie) căsătorit cu o persoană din România să poată solicita acordarea cetățeniei române.
Mai exact, este vorba despre cetățenii străini căsătoriți cu români/ românce
ce trăiesc în afara granițelor României. Astfel, se va putea acorda cetățenie română unui cetățean străin și în cazul în care
“este căsătorit şi convieţuieşte în străinătate cu un cetăţean român, de cel puţin 10 ani de la data căsătoriei”, după cum apare în proiectul de lege.
Acum, Legea 21/1991 stabilește că poate cere acordarea cetățeniei române un cetățean străin care
”s-a născut și domiciliază, la data cererii, pe teritoriul României sau, deși nu s-a născut pe acest teritoriu, domiciliază în condițiile legii pe teritoriul statului român de cel puțin 8 ani sau, în cazul în care este căsătorit și conviețuiește cu un cetățean român, de cel puțin 5 ani de la data căsătoriei”.
Astfel, cu condiția să fie căsătorit de mai mulți ani cu un cetățean român, un cetățean străin sau apatrid va putea cere acordarea cetățeniei indiferent dacă locuiește în străinătate sau în țara noastră.
„În ultimele decenii, mulţi cetăţeni români s-au căsătorit cu cetăţeni străini şi locuiesc în afara ţării. Soţii acestora, cetăţeni străini, deşi nu au domiciliat niciodată în România, au învăţat limba română, împărtăşesc valori şi tradiţii româneşti, dovedesc cunoaştere şi interes pentru cultura şi istoria poporului român, sunt ataşaţi civilizaţiei noastre”, după cum motivează inițiatorii apariția propunerii.
Una dintre criticile aduse în legătură cu acest proiect vizează sintagma
„este căsătorit și conviețuiește în străinătate cu un cetățean român de cel puțin 10 ani de la data căsătoriei”, care, potrivit președintelui țării, este
lipsită de claritate și precizie, contrar exigențelor constituționale, respectiv, de aici nu reiese cu claritate dacă această perioadă de 10 ani trebuie să fie una neîntreruptă sau nu.
Atenție! Pentru a se aplica, proiectul de lege trebuie să fie promulgat și publicat în Monitorul oficial.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (14)