Corectarea unei erori - munca bonelor nu poate fi considerată muncă necalificată
În vigoare de la 1 ianuarie, dar doar în teorie, nu și în mod practic, în lipsa unei platforme ce reprezintă elementul central al acesteia, Legea nr. 111/2022 vine cu o formă legală nouă de prestare și remunerare a muncii în România - munca în gospodărie, prestată ocazional, de persoane fizice în beneficiul persoanelor fizice, va fi remunerată printr-un sistem de tichete de activități casnice, dar asupra căruia statul va avea un ochi permanent pentru că prin agențiile de muncă se vor cumpăra și preschimba ulterior în bani aceste tichete - mai multe despre tichetele acestea, singura formă de remunerare admisă a lucrătorilor casnici, aici.
În Legea prestatorului casnic regăsim o referire și la activitatea bonelor:
„(2) Prin excepție de la prevederile alin. (1) pot fi remunerate prin tichete de activităţi casnice și activitățile desfășurate de persoanele care exercită ocazional profesia de bonă, reglementată potrivit dispozițiilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă. În această situaţie, beneficiar casnic este reprezentantul legal al copilului, acesta din urmă fiind beneficiar al serviciilor prestate”, prevede noua lege la art. 2 (alineatul 1, de la care se face excepție, vine să definească termenii folosiți în lege).
Paragraful expus mai sus lasă destul de neclară situația bonelor însă pe această reglementare. Parlamentarii au stipulat că, excepțional, bonele pot fi recompensate și ele, din 2024, cu aceste tichete de activități casnice - pentru activitățile prestate ocazional!
Dacă ne întoarcem la ce prevede acum Legea bonelor și vedem cum pot acestea lucra - independent, adică, de principiu, pe PFA, sau ca angajate ale unei firme cu activitate specifică acestor servicii și care le plasează la beneficiari - atunci vedem că bonele sunt obligatoriu remunerate în bani. În prima situație, bona cu PFA nu va fi interesată niciodată să ia tichete în schimbul muncii sale - care e una calificată - pentru a le preschimba la agenția de muncă, în bani, în locul prestării de servicii pe baza unui contract, cu beneficiarul (părintele), în schimbul unei sume de bani negociate cu acesta ș.a.m.d.
Iar activitatea prestată pe tichete nu trebuie să fie una regulată, ci, așa cum se spune în textul de lege, una ocazională, iar munca acesteia este una calificată. În mod normal, bonele nu pot fi remunerate decât prin salariu, respectiv tariful stabilit în contractul cu beneficiarul, dacă ele lucrează în mod independent.
Pentru că Legea prestatorilor casnici, în forma adoptată de Parlament acum câțiva ani, nu făcea altceva decât să pună bazele legale pentru prestarea activității de bonă în condiții contrare legii speciale, cei de la Ministerul Muncii au decis să elimine orice referie la bone din contextul Legii nr. 111/2022, printr-un proiect de OUG pus recent în dezbatere.
Cum pot lucra bonele acum, în mod legal
În prezent, conform reglementărilor Legii nr. 167/2014 privind exercitarea profesiei de bonă, persoana calificată care dorește să îngrijească și să supravegheze un copil și care îndeplinește criteriile prevăzute de lege le poate face doar (1) dacă se înregistrează ca PFA și încheie un contract de prestări servicii cu părinții copilului sau (2) dacă se angajează ca bonă la o firmă, iar aceasta din urmă încheie contractul cu beneficiarul serviciilor. Fie că e angajata unei firme care plasează bone, fie că lucrează independent, bona trebuie să lucreze cu forme legale, iar practicarea acestei profesii altfel decât prevede legea este infracțiune.
Conform Legii bonelor, o persoană care vrea să exercite această profesie trebuie să îndeplinească mai multe condiții:
- să fie cetățean român sau străin cu domiciliul/reședința, de regulă, în aceeași localitate cu domiciliul/reședința copilului;
- să fie cetățean străin cu drept de muncă în România și să aibă un titlu oficial de calificare;
- să aibă capacitate deplină de exercițiu;
- să fie aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea profesiei;
- să nu aibă antecedente penale, cu excepția faptelor săvârșite din culpă, dovedite prin certificat de cazier judiciar.
Apoi, persoanele care se angajează ca bone trebuie să aibă un titlu oficial de calificare. Iar aici există două variante:
- fie certificat obținut conform OG nr. 129/2000,
- fie diplomă/certificat/alt titlu recunoscut ori echivalat în conformitate cu Legea nr. 200/2004.
Beneficiarii, adică părinții, în principal, nu pot angaja bonele în mod legal pentru că Legea bonelor nu le permite acest lucru (nu pentru că n-ar putea face asta în calitate de persoane fizice). Totodată, nici „schemele” de genul angajării bonei de către unul dintre părinți „pe firmă” sau „pe PFA” al cărei deținător/titular este nu e o soluție, întrucât firma pentru care pot lucra bonele trebuie să fie acreditată pentru servicii de acest fel (nu pentru alte CAEN-uri).
Putem plăti bonele cu tichete de creșă
Odată ce se întorc din concediul de creștere, angajații pot primi tichete de creșă. „Tichetele de creşă sunt bilete de valoare care se acordă, lunar, angajaţilor care nu beneficiază de concediul şi de indemnizaţia acordate pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, respectiv de până la 3 ani în cazul copilului cu handicap”, potrivit Legii nr. 165/2018, actul care tratează toate tipurile de bilete de valoare pe care angajatorii le pot oferi.
Ce acoperă aceste tichete, mai exact, sau care e scopul lor? Tichetele pot fi utilizate la creşe sau pentru plata serviciilor oferite de entităţi asimilate acestora - adică alte unităţi de educaţie timpurie antepreşcolară, publice sau private, organizate în condiţiile legii sau bone care-și exercită profesia conform Legii nr. 167/2017.
Perspectiva schimbării Legii bonelor în Parlament: cu pași foarte mici
În 2021, la Ministerul Muncii a apărut în dezbatere un proiect care ar urma să modifice Legea bonelor. Ceea ce se dorește prin acest proiect e legalizarea acelei situații menționate mai sus pe care legea acum nu o permite: părinții să fie angajatorii bonelor. Cu toate acestea, având în vedere obligațiile cu care vine la pachet calitatea de angajator, acest lucru s-ar putea să nu fie o opțiune luată în considerare de mulți.
Părintele va putea încheia și va înregistra contractul individual de muncă (CIM-ul) în Revisal, după ce va obține parola Revisal de la inspectoratul teritorial de muncă. Apoi, se va înregistra la Fisc și cu declarațiile aferente depuse la Fisc va merge înapoi la ITM. După ce aceste proceduri vor fi îndeplinite, părintele va pune declarația 112 pentru taxele salariale ale bonei. Mai multe detalii despre acest proiect puteți citi în acest material.
Cert e că proiectul abia a ajuns în Parlament în 2022 și a fost adoptat până acum doar de senatori. Vedem că la Camera Deputaților are câteva avize primite chiar în toamna aceasta, deci, cu puțin noroc, proiectul va fi pus pe ordinea de zi și supus votului în 2024, dacă nu rămâne blocat într-un sertar.