ACCES PREMIUM
De ce premium?
Din mai se schimbă tratamentul fiscal al diurnelor, dar acest lucru se vede abia în iunie, la depunerea declarației 112
Tratamentul fiscal al diurnelor acordate de angajatori salariaților se modifică începând cu veniturile aferente lunii mai 2022, așa cum s-a stabilit recent printr-o lege nouă. Asta înseamnă că efectele se văd prima oară abia la depunerea declarației 112 în luna iunie 2022, din moment ce prin acest formular se raportează taxele salariale. Diurnele sunt scutite de taxe salariale, dacă se acordă în anumite condiții.
Articolul continuă mai jos
Legea 72/2022 prevede, printre altele,
ajustarea tratamentului fiscal al diurnelor, ce este prevăzut de Codul fiscal. Prevederile au fost detaliate în așa fel încât să facă referire în mod expres la indemnizația de delegare, indemnizația de detașare, indemnizația de detașare transnațională și prestațiile suplimentare primite de salariați în baza clauzei de mobilitate.
Aceste patru tipuri de sume cunoscute sub denumirea generică de diurne
au exact același tratament fiscal începând cu veniturile aferente lunii mai 2022. Din moment ce taxele salariale pe veniturile din mai 2022 se vor declara în iunie 2022 prin formularul 112 (până la data de 25), abia luna viitoare se va „simți” ajustarea de tratament fiscal. Este neclar, momentan, dacă până atunci autoritățile ar trebui să ajusteze modelul declarației respective și instrucțiunile sale de completare.
Dincolo de uniformizarea tratamentului fiscal pentru diurne, actul normativ
a introdus un al doilea plafon pentru stabilirea sumelor netaxabile. Până acum, calculul se raporta la un singur plafon. Astfel, vorbim de
sume netaxabile dacă acestea se încadrează în următoarele plafoane:
- în țară, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizație, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul autorităților și instituțiilor publice, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește indemnizația;
- în străinătate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurnă, prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul român trimis în străinătate pentru îndeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, în limita a trei salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat de salariatul care primește diurna.
„Plafonul aferent valorii a 3 salarii de bază corespunzătoare locului de muncă ocupat se calculează prin raportarea celor 3 salarii la numărul de zile lucrătoare din luna respectivă, iar rezultatul se multiplică cu numărul de zile din perioada de delegare/detașare/desfășurare a activității în altă localitate, în țară sau în străinătate”, este explicat în noua lege, prezența acestui plafon în regimul fiscal al diurnelor fiind complet nouă.
Pentru sumele ce
depășesc plafonul maxim netaxabil aplicabil de la caz la caz, angajatorii trebuie să achite la stat atât
impozit pe venit (cotă: 10%), cât și
contribuții sociale pentru pensii (cotă: 25%), sănătate (cotă: 10%) și muncă (cotă: 2,25%).
Informații mai multe despre efectele apariției Legii 72/2022 pot fi găsite
în sinteza de aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.