Proiectul de lege în discuție prevede că, din 2024, funcționarii publici ar trebui evaluați și pentru competențele digitale. Integral, evaluarea profesională ar urma să se facă prin intermediul unui sistem informatic al Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, chestiune neprevăzută acum în legislație.
Tocmai faptul că întreaga procedură se va efectua online e cea care pune probleme. Potrivit șefului statului, scopul declarat al legii, conform expunerii de motive, a fost „ca rapoartele de evaluare a performanțelor profesionale individuale să fie gestionate în mediul online, de către Agenția Națională a Funcționarilor Publici”. Așadar, voința a fost aceea de a avea un cadru legal pentru gestionarea în mediul online doar a rapoartelor de evaluare a performanțelor profesionale individuale de către ANFP, şi nu a întregului proces de evaluare, așa cum arată forma finală a legii. „Considerăm că soluția legislativă propusă nu se corelează cu celelalte prevederi ale Codului administrativ care reglementează evaluarea performanțelor profesionale individuale ale funcționarilor publici”, scria în cererea de reexaminare.
După solicitarea președintelui de a fi reexaminat, proiectul de lege s-a întors în Parlament și „a încasat” luni seara un vot de respingere, ceea ce înseamnă că, dacă și deputații vor decide la fel, acesta nu va mai ajunge să producă efecte.
Conform proiectului în forma care a ajuns la președinte, prima astfel de evaluare online ar fi urmat să se facă, practic, din 2025 pentru anul 2024. În anul 2024, evaluarea pentru 2023 nu ar fi vizat și competențele digitale.
În prezent, evaluarea funcționarilor publici cuprinde doar două elemente, conform articolului 485 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului 57/2019 (Codul administrativ):
- evaluarea gradului și a modului de atingere a obiectivelor individuale;
- evaluarea gradului de îndeplinire a criteriilor de performanță.
Aici, parlamentarii au introdus și evaluarea nivelului competențelor digitale, stabilind că aceasta se face prin aplicarea în mod corespunzător a prevederilor Metodologiei pentru realizarea procesului de evaluare a performanţelor profesionale individuale ale funcţionarilor publici.
Atenție! Această reglementare vizează numai categoria funcționarilor publici, nu toți bugetarii. Conform articolului 371 din Codul administrativ, „funcţionarul public este persoana numită, în condiţiile legii, într-o funcţie publică.”
Conform expunerii de motive a proiectului de lege, Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici va pune la dispoziţie autorităților centrale şi locale un sistem prin care evaluarea performanţelor profesionale individuale să se facă online. Prin folosirea acestui sistem informatic, instituţiile vor putea simplifica procesul de evaluare a funcţionarilor publici.
Atenție! Proiectul de lege merge acum la Camera Deputaților, unde, dacă va fi respins își va înceta parcursul legislativ.
Comentarii articol (5)