ACCES PREMIUM
De ce premium?
Controale ANAF: Pentru a evita abuzurile, e important să identifici din start tipul de verificare, spun specialiștii
În contextul în care Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a început, în ultima vreme, să desfășoare noi campanii de verificări, specialiștii recomandă contribuabililor să fie cât mai atenți la începutul acestor vizite la sediu. Concret, trebuie identificat cât mai rapid tipul de control desfășurat, pentru a putea preveni abuzurile prin verificarea respectării etapelor procedurale prevăzute de legislație.
Articolul continuă mai jos
„Recomandarea noastră, întotdeauna, în momentul în care primim o adresă sau se prezintă inspectorii la ușa clientului, este să identificăm tipul de inspecție. Este extrem de important, pentru că, în funcție de tipul de inspecție, avem diverse etape pe care trebuie să le verificăm. (...) Sfatul meu este, mai ales la controalele inopinate, să sunăm avocatul instant - el ne poate coordona chiar dacă nu este prezent acolo, în așa fel încât să fim protejați împotriva oricăror abuzuri”, a subliniat recent, la
o conferință fiscală organizată de avocatnet.ro,
Irina Pârvulescu, Managing Associate la Vernon, David și Asociații.
Ideea de bază este că orice control trebuie menționat în registrul unic de control al celui verificat. Aceasta este cea mai bună modalitate prin care contribuabilul poate demonstra că un inspector al ANAF a desfășurat un control la sediu. În același timp, trebuie studiate și actele ce justifică verificarea.
„Este extrem de important să identificăm tipul de control, să ni se prezinte documentele în baza cărora se efectuează acest control și să fim sigur de ce ne solicită. [Completarea în registrul unic de control] este extrem de importantă, pentru că este singura modalitate prin care putem să probăm că inspectorii au fost la sediu. Nu putem să chemăm angajatul în instanță să depună mărturie, pentru că va fi părtinitor sau poate fi înlăturat ca martor. Și, atunci, singura modalitate prin care putem să probăm că s-a prezentat la sediu este prin înscrierea în acest registru unic de control sau prin încheierea unui proces-verbal, pentru cei care nu au obligația ținerii acestui registru”, a adăugat specialista.
Practic, această recomandare are drept scop evitarea abuzurilor pe care inspectorii ANAF ar putea să le încerce la contribuabilii care nu cunosc prea bine legislația fiscală.
„Vă spun acest lucru pentru că mi s-a întâmplat, la un client, în momentul în care s-au prezentat inspectorii, să prezinte ordinul, am identificat că este un control inopinat, iar când am întrebat care este obiectul acestui control au fost extrem de evazivi. Motiv pentru care, la îndrumarea noastră, clientul a solicitat înscrierea în registrul unic de control - au refuzat inițial și până la urmă au spus că așa li s-a spus de către avocat, dar ne-am dat seama că nu era niciun control.ANAF pornise o campanie de verificare a modului de funcționare a unei piețe specifice (reciclare de ambalaje) și trimitea inspectorii în teritoriu, la diverse organizații de preluare a responsabilităților, motiv pentru care voiau să vadă exact modalitatea de funcționare, solicitând inclusiv documente. Acela nu era un control. După ce am solicitat să scrie în registrul unic de control, nici nu au mai venit, pentru că și-au dat seama că nu îndeplineau cerințele pentru un control”, a spus Irina Pârvulescu.
Conform Codului de procedură fiscală, există trei mari tipuri de verificări pe care le poate face ANAF - controlul antifraudă, inspecția fiscală și verificarea documentară. Astfel, fiecare tip de control are propriile particularități.
Recent, cei din cadrul ANAF au anunțat începerea unor controale comune cu Inspecția Muncii, pentru
combaterea muncii subdeclarate și nedeclarate, dar și pentru verificarea
activității școlilor de șoferi. În plus, în urma unor noutăți legislative recente, sunt șanse să vedem controale mai multe în domeniul
prețurilor de transfer sau în domeniul
transportului de bunuri riscante din punct de vedere fiscal.
Toate informațiile publicate de redacția noastră în legătură cu controalele ANAF la companii pot fi urmărite
în această secțiune specială.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.