Dacă săptămâna trecută subliniam ideea că firmele nu sunt obligate să acorde cei 200 de lei netaxabili la salariul minim brut pe economie (2.550 de lei), trebuie să ne poziționăm și din cealaltă perspectivă și să subliniem că nici angajații plătiți cu acest brut nu au un drept la acești 200 de lei conferit de OUG nr. 67/2022.
Așa cum au arătat nu doar patronatele, ci și numeroși specialiști din zona dreptului muncii, modul în care Guvernul a înțeles să acorde acest ajutor și regulile de acordare din OUG 67 nu fac decât să creeze discriminări vizibile între angajații care au fix 2.550 de lei brut, singura categorie care ar putea primi cei 200 de lei netaxabili, și angajații care au fie și 10 lei în plus, adică oricât până la 2.750 de lei inclusiv, categorie care nu are posibilitatea să primească această mărire netaxabilă nici dacă angajatorul ar vrea asta.
Din dorința de a acorda acești bani sau alte motive, precum ideea că angajații ar avea dreptul la mărirea netaxabilă, în unele firme se vorbește deja se micșorarea unor salarii la cuantumul de 2.550 de lei pentru ca și cei care au, de pildă, 2.600 sau 2.650 de lei să beneficieze de mărirea de 200 de lei netaxabilă până la final de an. Astfel, se vorbește în piață deja de diminuarea unor salarii brute pentru ca, la 1 iunie, de când s-ar aplica măsura, salariile dorite să fie de 2.550 de lei și, implicit, eligibile pentru măsura din OUG 67.
Doar că angajatorii care vor să facă astfel de mișcări trebuie să fie atenți la modul cum operează aceste micșorări. Ne amintim aici că modificarea unui salariu, care nici măcar nu e salariul minim brut stabilit prin hotărâre de Guvern, e o chestiune care se poate face doar prin act adițional cu acordul salariatului, potrivit Codului muncii. Or, asta exclude din start ideea micșorării acestora printr-o decizie colectivă, așa cum se intenționează în unele firme.
Astfel de „mișcări”, chiar dacă ar fi benefice, într-un final, pentru angajați, ar putea fi taxate de inspectorii de muncă dacă nu sunt făcute conform procedurilor stabilite la nivel legal.