ACCES PREMIUM
De ce premium?
Modificarea salariului, în plus sau în minus, se face doar printr-un act adițional semnat de salariat
O mențiune importantă care trebuie să se regăsească în orice contract individual de muncă (CIM) este salariul de bază brut, conform reglementărilor din domeniul relațiilor de muncă, iar valoarea drepturilor bănești reprezintă rezultatul negocierii dintre angajator și salariat. Așa cum se procedează în cazul oricărei prevederi din CIM, modificarea salariului se face doar dacă lucrătorul este de acord și nu exclusiv din voința angajatorului.
Articolul continuă mai jos
Această schimbare a salariului trebuie să se facă printr-un act adițional la CIM, care să conțină atât semnătura angajatorului, cât și cea a lucrătorului. Confirmarea, pe lângă prevederile din Codul muncii, vine și de la Inspecția Muncii.
“Modificarea contractului individual de muncă cu privire la salariul necesită acordul salariatului și impune încheierea unui act adițional la contract, anterior producerii modificării, cu excepția situațiilor în care o asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege sau în contractul colectiv de muncă aplicabil”, scria, recent, Inspecția Muncii
într-un document cu întrebări frecvente în domeniul relațiilor de muncă.
Modificarea salariului poate fi făcută atât în minus, cât și în plus. Însă,
chiar dacă oferă bani în plus la salariu, pentru ca demersurile angajatorului să fie legale,
creșterea trebuie să fie făcută în scris, printr-un act adițional în care să se specifice modificarea salariului brut. În situația în care angajatorul decide să ofere bani în plus salariaților, fără a îndeplini această obligație legală, riscă, în cazul unui control al inspectorilor teritoriali de muncă, să fie obligat să înregistreze sumele acordate salariaților și să plătească impozitul și contribuțiile neplătite din momentul acordării banilor până la descoperirea lor.
Necesitatea întocmirii unui act adițional există
și atunci când salariul este modificat în minus.
Reamintim că orice act adițional semnat atât de angajator, cât și de salariat
trebuie să existe în dublu exemplar, dintre care unul să îi fie dat salariatului. Chiar dacă această prevedere nu se regăsește în Codul muncii, regulile din Codul de proceură civilă conțin această obligativitate:
„Înscrisul sub semnătură privată, care constată un contract sinalagmatic, are putere doveditoare numai dacă a fost făcut în atâtea exemplare originale câte părţi cu interese contrare sunt”.
Singura situație în care modificarea salariului se face fără vrerea salariatului, dar cu informarea acestuia, apare atunci când sunt operate reduceri ale drepturilor bănești
ca urmare a unor sancțiuni disciplinare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)