avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 414 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... modificare functie si salariu - speta
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

modificare functie si salariu - speta

Va rog sa ma ajutati intr-o problema legata de modificarea CIM. O angajata a societatii la care lucrez ne-a dat in judecata pentru plata unor drepturi banesti care au fost stabilite printr-o decizie data de angajator in luna iunie 2006. In cuprinsul cererii arata ca in iunie 2006 indeplinea functia de contabil sef in cadrul societatii si prin decizia mentionata mai sus i s-a majorat salariul. Ulterior, in luna noiembrie 2006 a fost revocata din functia de contabil sef deoarece nu detinea studii superioare si i s-a diminuat si salariu. Modificarile referitoare la functie si salariu s-au facut in baza unor decizii dispuse de angajator care au fost comunicate angajatei pe baza de semnatura. Acum, in cererea de chemare in judecata pe care a formulat-o solicita plata drepturilor banesti care i-au fost stabilite prin decizia din luna iunie 2006 motivand ca i s-au modificat clauze din CIM fara sa i se intocmeasca act aditional si fara sa-i fie aduse la cunostinta modificarile. Precizez ca modificarile in CIM s-au facut pe baza unor decizii date de angajator si comunicate salariatei pe baza de semnatura de primire. Deci, acele decizii i-au fost comunicate salariatei. Nu este tardiv introdusa cererea? Salariata sustine ca deciziile sunt nule absolut pentru ca nu s-a intocmit act aditional la CIM si pentru ca s-au modificat clauze din CIM fara sa-i fie aduse la cunostinta. Salariata invoca nulitatea absoluta a deciziilor date ulterior, dar nici pt decizia prin care i s-a majorat salariul nu exista act aditional. Deci, nu exista act aditional nici pt decizia prin care i s-a majorat salariul, nici pt deciziile ulterioare prin care a fost revocata din functie si i s-a diminuat salariul. In acest caz, cererea este lipsita de obiect. Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 15:29, 20 Septembrie 2008
Modificarea unilaterală a contractului individual de muncă este în principiu interzisă, fiind posibilă numai în cazurile şi condiţiile prevăzute de lege.
În situaţia în care salariatul consideră că măsura modificarii c.i.m. a fost luată fără respectarea dispoziţiilor legale, se poate adresa instanţei de judecată competente potrivit legii.
Referitor la actiunea salaritului, va pot spune ca aceasta trebuia introdusa în termen de 30 de zile calendaristice de la data în care a fost comunicată decizia unilaterală a angajatorului referitoare la modificarea.
O angajata a societatii la care lucrez ne-a dat in judecata pentru plata unor drepturi banesti care au fost stabilite printr-o decizie data de angajator in luna iunie 2006. In cuprinsul cererii arata ca in iunie 2006 indeplinea functia de contabil sef in cadrul societatii si prin decizia mentionata mai sus i s-a majorat salariul. Ulterior, in luna noiembrie 2006 a fost revocata din functia de contabil sef deoarece nu detinea studii superioare si i s-a diminuat si salariu.

Anterior incheierii unui act aditional se verifica toate documentele pentru a se vedea daca se poate face modificarea dorita.
Modificarile referitoare la functie si salariu s-au facut in baza unor decizii dispuse de angajator care au fost comunicate angajatei pe baza de semnatura.

Modificarea oricarui element al contractului individual de munca se face cu acordul celor 2 parti implicate : angajat si angajator. Doar "divortul" nu presupune acordul ambelor parti.
Dminuarea salariului se poate face in cazul unei sanctiuni disciplinare.
Precizez ca modificarile in CIM s-au facut pe baza unor decizii date de angajator si comunicate salariatei pe baza de semnatura de primire. Deci, acele decizii i-au fost comunicate salariatei.

Orice modificarea a cim se face in baza unui act aditional, iar anterior semnarii acestuia se face o informare catre salariat prin casre acesta este chemat la negocieri. Semnarea acestui act aditional de salariat presupune acordul acestuia pentru modificarea respectiva a cim.
Deci, acele decizii i-au fost comunicate salariatei. Nu este tardiv introdusa cererea?

Deciziile pot fi contestate in termen de 30 de zile de la data luarii la cunostinta.

Orice act : decizie / act aditional prin care se modifica unul din elementele contractului individual de munca se face cu acordul salariatului si se inregistreaza la ITM in termen de 5 zile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare cim pe baza de decizie etta etta Am o nelamurire. Pentru modificarea unor clauze din CIM referitoare la salariu si schimbarea functiei este obligatoriu incheiarea unui act aditional sau este ... (vezi toată discuția)
Modificare contract de munca in detrimentul angajatului noiklosa noiklosa Buna din nou :-) M-am gandit sa impart pe subiecte diferite intrebarile mele, ca sa fie mai usor de urmarit si pentru altii care ar putea avea interese ... (vezi toată discuția)
Modificare unilaterala salariu lita854 lita854 Pana in anul 2006 am fost sef serviciu financiar la una din Sucursalele Petrom Sa.Odata cu privatizarea Petromului sucursala initiala s-a desfiintat si am ... (vezi toată discuția)