Deoarece sunt foarte mulți șoferi ce trebuie să-și preschimbe actele într-o perioadă scurtă, autoritatea face apel la cei aflați în această situație să solicite preschimbarea permiselor de conducere înainte de expirarea valabilității acestora.
De principiu, preschimbarea permisului auto implică două mari etape: obținerea unei fișe medicale, document ce are scopul de a arăta că titularul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice, și depunerea unor acte la DRPCIV.
Obținerea fișei medicale
Așadar, în primă fază, posesorul unui permis auto expirat în perioada aplicării stării de alertă trebuie să se adreseze unui spital sau unei policlinici pentru a obține fișa medicală. Aceste document atestă faptul că deținătorul este apt, din punct de vedere medical și psihologic, pentru a conduce vehiculul pe drumurile publice.
Lista unităților medicale din întreaga țară ce sunt autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie, conține peste 600 de spitale sau clinici (de stat sau particulare) și poate fi consultată aici.
Pentru obținerea fișei medicale se plătește o taxă, diferită de la caz la caz, iar la majoritatea clinicilor se poate face programare (telefonic sau online), ceea ce înseamnă, de cele mai multe ori, mai puțin timp petrecut acolo.
Interesant este că fișa medicală poate fi obținută și în străinătate, dar trebuie supralegalizată sau trebuie să aibă aplicată apostila conform Convenţiei de la Haga cu privire la suprimarea cerinţei supralegalizării actelor oficiale străine.
Depunerea actelor la DRPCIV
După ce au obținut fișa medicală, cei ce vor să-și preschimbe permisul auto trebuie să se adreseze DRPCIV. Cererea pentru preschimbarea permisului de conducere poate fi depusă la oricare serviciu public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, indiferent de domiciliul titularului, după cum subliniază DRPCIV. Și aici, ca și în cazul clinicilor, se poate face o programare online, ceea ce reduce perioadele de așteptare.
Cei ce solicită preschimbarea permisului auto trebuie să știe că cererea se completează în format electronic la ghișeul DRPCIV. Totodată, acolo ei vor trebui să prezinte autorităților, pe lângă fișa medicală obținută în pasul anterior, și:
- actul de identitate (în original);
- permisul de conducere (în original);
- dovada plății taxei de eliberare a permisului de conducere.
Pe documentul de plată trebuie înscrise următoarele informații, potrivit DRPCIV: codul numeric personal, numele și prenumele persoanei beneficiare a serviciului solicitat, contul IBAN, suma și tipul documentului pentru care se efectuează plata (unele platforme completează automat o parte dintre aceste date).
Permisele auto noi vor fi transmise la domiciliul titularilor prin poștă, termenul de livrare fiind cuprins între cinci și 15 zile, sau vor putea fi ridicate personal de la autorități.
Chiar și în această perioadă, cei ce-și preschimbă permisul auto vor avea dreptul de a conduce un autovehicul pe drumurile publice, deoarece, la depunerea actelor, vor primi o dovadă înlocuitoare a permisului cu drept de circulație timp de 15 zile (valabilă doar în România).
Comentarii articol (3)