1. Cei 200 de lei se pot acorda doar ca mărire la valoarea de 2.550 de lei
Niciun leu în plus, cu alte cuvinte. Suma de 200 de lei poate fi acordată ca mărire doar celor care au fix minimul pe economie și lucrează full-time.
2. Momentul de referință rămâne 1 iunie, chiar dacă mărirea se face mai târziu
Mai exact, angajatorii pot acorda măriri angajaților cu contracte în curs la 1 iunie și din iulie, august sau chiar mai târziu, în toamnă, dar momentul la care se raportează va rămâne tot 1 iunie. Adică e necesar ca la 1 iunie salariul brut al angajatului să fi fost 2.550 de lei.
3. Majorarea e de 200 de lei, nu de până la 200 de lei. Dar există situații când se pot acorda și fracțiuni din această sumă
Firmele nu pot acorda, pentru o lună întreagă, sume sub acest nivel stabilit de Guvern. Avem însă și excepții, care sunt prevăzute în chiar textul Ordonanței 67 - mai exact, se acordă proporțional cei 200 de lei în funcție de:
a) perioada din lună pentru care s-a acordat majorarea salarială;
b) data de la care angajații noi sunt încadrați în muncă la un nivel al salariului stabilit (direct) la 2.750 de lei;
c) fracția din lună pentru care se determină veniturile din salarii și asimilate salariilor;
d) data de la care încetează contractul de muncă.
4. Pentru angajații noi (angajările făcute în perioada 1 iunie - 31 decembrie) se dau direct 2.750 de lei, dacă angajatorul își permite. Cei 200 de lei NU se pot acorda ulterior, prin mărire
Firmele care recrutează angajați cu normă întreagă pe salariul minim în a doua jumătate a anului pot să acorde, din start, în contractele nou-încheiate suma de 2.750 de lei, din care pentru 200 de lei să nu se plătească nici impozite, nici contribuții. Dar ar trebui să le explice angajaților de ce de la 1 ianuarie vor încasa pentru același brut un net mai mic.
Cei care angajează pe salariul minim de 2.550 de lei ulterior datei de 1 iunie nu vor putea să acorde mărirea netaxabilă. De ce? Pentru că nu se mai încadrează pe niciuna dintre cele două situații avute în vedere de OUG 67:
- salariatul cu pricina nu era în firmă angajat cu contract cu normă întreagă la 1 iunie;
- salariatului, care a fost angajat ulterior acestei date, trebuia să i se dea direct 2.750 de lei, pentru că așa prevede ordonanța („nivelul salariului de bază lunar brut stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este de 2.750 de lei, în cazul persoanelor nou-angajate în perioada 1 iunie-31 decembrie 2022 inclusiv”); chestiunea e valabilă și pentru contractele încheiate chiar începând cu 1 iunie.
Bine de știut, potrivit unui specialist, că firma nu va putea decide, unilateral, în cazul celor nou-angajați, să retragă din brutul convenit inițial cei 200 de lei, nici chiar din 2023, dacă salariul minim nu va ajunge la valoarea de 2.750 de lei.
5. Firmele trebuie să evite discriminările: ori acorzi tuturor celor cu 2.550 de lei, ori nu acorzi nimănui
În destul de multe firme din România există mult peste un angajat care are minimul pe economie la momentul acesta. Prin urmare, efortul financiar pentru a acorda cei 200 de lei tuturor acelor salariați dintr-o firmă care au minimul pe economie poate fi unul semnificativ pentru unele companii. Cineva explica recent pentru avocatnet.ro că acordarea acestui beneficiu doar unora dintre angajați și altora, nu nu ar putea fi motivată obiectiv, iar firma s-ar putea găsi cu ușurință într-o situație de discriminare salarială.
6. Act adițional cu fiecare? Decizie unilaterală colectivă? Ce ar trebui adoptat la nivel intern?
Am discutat recent cu doi specialiști în relații de muncă și i-am întrebat care sunt viziunile lor asupra OUG 67 și ce recomandă angajatorilor să facă pentru a implementa corect această majorare: unul ne-a explicat de ce recomandă actul adițional cu fiecare angajat în parte, celălalt, de ce ar fi suficientă și o decizie unilaterală pentru toți angajații vizați.