OUG nr. 71/2022 pentru modificarea art. 155 alin. (1) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal a fost adoptată și publicată în Monitorul Oficial în aceeași zi, dată fiind urgența subliniată săptămâna trecută de CCR cu privire la art. 155 alin.(1).
„Cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză care, potrivit legii, trebuie comunicat suspectului sau inculpatului” este noul text de lege care a intrat de luni seară în Codul penal.
Cum s-a ajuns aici, pe scurt: în vechea formă a art. 155 alin. (1) scria doar „Cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză", iar, în 2018, CCR a venit cu o decizie prin care a spus că soluția legislativă care prevede întreruperea cursului termenului prescripției răspunderii penale prin îndeplinirea „oricărui act de procedură în cauză” este neconstituțională, „întrucât este neclară, imprevizibilă, incoerentă și lipsită de previzibilitate, de natură a crea persoanei care are calitatea de suspect sau de inculpat o situație juridică incertă referitoare la condițiile tragerii sale la răspundere penală pentru faptele săvârșite”.
În tot acest timp care s-a scurs de la decizia CCR, nici Parlamentul, nici Guvernul, în subsidiar, nu a găsit necesar să intervină asupra textului de lege respectiv, iar asta, spune CCR, a dus la o practică neunitară în țară pentru că judecătorii au interpretat și aplicat în mod diferențiat legea. De fapt, ceea ce nu s-a înțeles la momentul respectiv și a fost subliniat recent de CCR, joia trecută, printr-o nouă decizie cu privire la același text, e că art. 155 alin. (1) nu mai avea cum să se aplice ca urmare a trecerii celor 45 de zile de la publicarea deciziei din 2018 în Monitorul Oficial. Iar legiuitorul nu a făcut nimic în tot acest timp.
Decizia de săptămâna trecută a CCR care, de data aceasta, declara întregul text al acelui alineat din cod ca fiind neconstituțional, nu a venit, în primă fază, cu explicații suplimentare, iar timp de aproape o zi au fost dezbătute în spațiul public diverse teorii pe baza deciziei respective. Ca să curme aceste discuții, CCR a venit cu completări la comunicatul de presă din 26 mai și a atras atenția legiuitorului să facă urgent modificări la art. 155 alin. (1) din Codul penal:
„La pronunțarea deciziei de față, Curtea a observat că, după publicarea Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, legiuitorul nu a intervenit, potrivit art.147 alin.(1) din Legea fundamentală, în sensul punerii de acord a prevederilor constatate ca fiind neconstituționale cu dispozițiile Constituției și nu a luat măsuri pentru înlocuirea acestei sintagme și stabilirea unor condiții clare prin care să se poată dispune întreruperea prescripției răspunderii penale, prin introducerea unor termeni univoci cu privire la condițiile și termenul întreruperii prescripției. Așadar, din anul 2018 și până în prezent, legiuitorul a ignorat efectele obligatorii ale Deciziei nr.297 din 26 aprilie 2018, generând astfel un viciu de neconstituționalitate mai grav, întrucât textul de lege rămas în vigoare – «cursul termenului prescripției răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea» – este un text incomplet și, prin urmare, inaplicabil. Mai mult, din cauza lipsei intervenției active a legiuitorului, în această perioadă instanțele de judecată au interpretat și aplicat în mod diferit/neunitar această normă juridică.
În aceste condiții, prin decizia prezentă, s-a declarat neconstituțional textul rămas în vigoare, urmând ca legiuitorul să ia imediat măsurile necesare pentru punerea în aplicare a Deciziei nr. 297 din 2018, fără a mai fi necesar să aștepte publicarea prezentei decizii în Monitorul Oficial al României”.
Comentarii articol (0)