ACCES GRATUIT
Dezechilibrele externe: Atenție la competitivitatea economiei, deficitele cronice și costul de îndatorare
România se confruntă cu dezechilibre macroeconomice semnificative, generate de situația conturilor internaționale, afectate de deficitele fiscale foarte mari, dar și de pierderile de competitivitate a economiei, reiese dintr-o analiză realizată de Comisia Europeană în contextul Semestrului European.
Articolul continuă mai jos
Comisia punctează ca primă vulnerabilitate semnificativă adâncirea deficitului de cont curent la 7% din PIB și probabilitatea ca acesta să se mențină la niveluri similare și în 2022 și în 2023.
”Deficitele fiscale mari sunt anterioare crizei COVID-19 și au condus la creșterea deficitului de cont curent, ceea ce prezintă riscuri pentru sustenabilitatea datoriei externe”, avertizează raportul.
Datoria externă a ajuns să reprezinte din nou peste jumătate din datoria publică, în contextul în care necesarul de finanțare a explodat din cauza deficitului bugetar. În plus, costurile de împrumut ale statului au crescut semnificativ și sunt cele mai mari din UE, mai avertizează specialiștii CE.
O altă vulnerabilitate este cea legată de scăderea competitivității economiei României, în contextul avansului salariilor.
”Deprecierea nominală (a cursului leu/euro, n.r.) ar putea atenua pierderile de competitivitate, dar ar putea crește presiunile inflaționiste și ar putea crește sarcina deservirii datoriilor în valută, care sunt semnificative atât pentru guvern, cât și pentru sectorul privat”, se arată în document.
Cu toate că executivul european se arată încrezător că implementarea cu succes a PNRR-ului ar putea corecta unele dintre aspectele vizate, raportul conchide că sunt necesare
”acțiuni suplimentare pentru a îmbunătăți competitivitatea și creșterea potențială”.
Citește articolul integral pe cursdeguvernare.ro.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)