„O limită de vârstă prevăzută de statutul unei organizații a lucrătorilor în vederea eligibilității pentru postul de președinte al acesteia intră în domeniul de aplicare al Directivei antidiscriminare. Nici natura politică a unui astfel de post, nici metoda de recrutare (alegere) nu au incidență în scopul aplicării acestei directive”, conchid judecătorii europeni în cauza C-587/20 | HK/Danmark și HK/Privat.
Notă: În România, directiva e transpusă prin OUG nr. 137/2000.
În speța daneză, o reprezentantă sindicală devenită, într-un final, președinte (cu multiple mandate) al organizației din care făcea parte, a contestat în fața instanței faptul că statutul federației sindicale nu i-a mai permis, odată ce a trecut de 63 de ani, să mai candideze pentru funcția de președinte, considerând asta discriminator. Și, deși vorbim de o funcție în esență politică, respectiva era, totuși, angajată cu normă întreagă, remunerată lunar și beneficia de legislația proprie angajaților privind concediile de odihnă.
Într-un final, s-a pus problema dacă este, într-adevăr, vorba de o discriminare și dacă e incidentă Directiva europeană antidiscriminare, dat fiind că petenta avea nu doar calitatea de președintă aleasă a acelei formațiuni, dar funcția sa avea și caracter esențialmente politic.
Curtea a spus că da, limitarea respectivă intră în domeniul de aplicare al directivei europene și este protejat și accesul la președinția unei federații așa cum e protejat accesul la orice altă activitate profesională contra discriminărilor de orice fel - „condițiile de acces la locurile de muncă, activități independente sau autonome, inclusiv criteriile de selecție și condițiile de recrutare, indiferent care este ramura de activitate și avându-se în vedere toate nivelele ierarhiei profesionale, inclusiv promovarea”, această dispoziție acoperind condițiile de acces la orice activitate profesională, oricare ar fi natura și caracteristicile acesteia.
„Directiva antidiscriminare (...) nu urmărește numai protecția lucrătorilor ca parte defavorizată a unui raport de muncă. Ea are ca obiect eliminarea, din motive de interes social și public, a tuturor obstacolelor întemeiate pe motive discriminatorii în calea accesului la mijloacele de subzistență și la capacitatea de a contribui la societate prin muncă, indiferent de forma juridică în temeiul căreia aceasta din urmă este prestată. Astfel, aspectul dacă condițiile de acces la postul de președinte al federației HK/Privat intră în domeniul de aplicare al directivei menționate nu depinde de calificarea sau nu ca lucrător a unui astfel de președinte, în sensul articolului 45 TFUE și al jurisprudenței care îl interpretează.
Natura politică a unui astfel de post nu are incidență asupra includerii condițiilor menționate în domeniul de aplicare al Directivei antidiscriminare, întrucât ea se aplică atât în sectorul privat, cât și în sectorul public, oricare ar fi ramura de activitate, excepțiile fiind precizate în mod expres. În plus, metoda de recrutare, precum alegerea, nu are nicio incidență în scopul aplicării acestei directive.”, subliniază CJUE.
Judecătorii spun că dreptul organizaților lucrătorilor de a-și alege în mod liber reprezentanții trebuie conciliat cu interzicerea discriminărilor în ceea ce privește încadrarea în muncă și ocuparea forței de muncă, întrucât „libertatea de asociere nu este absolută” iar exercitarea sa poate presupune restrângeri, cum e cazul de față.
De altfel, directiva se referă expres la aplicarea ei și la „afilierea la și angajarea într-o organizație a lucrătorilor sau patronatului sau în orice organizație ai cărei membri aparțin unei anumite profesii, inclusiv beneficiile oferite de asemenea organizații”, iar CJUE spune că exercitarea activității de președinte al unei astfel de organizații intră sub incidența acestei dispoziții. „Astfel, faptul de a-și prezenta candidatura la alegerea președintelui unei organizații a lucrătorilor constituie, la fel ca exercitarea funcției de președinte după alegere, o modalitate de «angajare», în sensul obișnuit al acestui termen, într-o astfel de organizație”.