ACCES PREMIUM
De ce premium?
UPDATE: Oficial: Deși tichetele de masă cresc doar din 1 iulie, firmele vor putea acorda noua valoare inclusiv pentru luna iunie
Valoarea maximă a tichetului de masă crește la 30 lei, începând cu 1 iulie, față de cei 20,17 lei din prezent, după ce legea care aduce modificarea a fost oficializată miercuri. Asta înseamnă că, dacă vor și își permit, firmele pot crește valoarea tichetelor acordate salariaților începând cu următoarea lună. Dacă aleg să o facă, angajatorii vor putea să dea salariaților în luna iulie, în plus față de cuantumul aferente zilelor lucrate în iunie, diferența dintre valoarea actuală și cea de 30 lei, după cum se menționează în lege.
Articolul continuă mai jos
Legea 187/2022, publicată miercuri în Monitorul Oficial, conține următoarea mențiune:
"Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună".
Mai exact, angajatorii care au plasat deja comanda pentru tichetele de masă ce vor fi acordate în luna iulie (la cuantumul actual de 20,17 lei), vor putea acorda apoi salariaților diferența dintre cuantumul vechi și cel aplicabil de la 1 iulie.
Cuantumul de 30 de lei va fi valabil până în martie 2023, fără a mai exista posibilitatea ca până la acea dată valoarea să fie majorată printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Muncii, așa cum s-a întâmplat până acum.
Schimbarea adusă de lege, respectiv majorarea valorii tichetului de masă la 30 de lei, nu este obligatorie pentru firme. Cei 30 de lei reprezintă valoarea maximă a unui tichet de masă, dar nu înseamnă că firmele vor trebui să dea această valoare, dacă nu își permit, ele putând acorda orice sumă, dar până în 30 de lei.
Pentru tichetele acordate salariaților, firmele trebuie să rețină și să plătească către stat 10% din valoarea lunară acordată, respectiv impozitul pe venit.
Pe de altă parte, dacă majorează valoarea tichetului de masă acordată salariaților, angajatorii nu pot reduce salariul de bază primit de angajați.
"Art. 160 din Codul muncii definește clar salariul, în ansamblul său, precizând că el cuprinde salariul de bază, sporurile, indemnizațiile și alte adaosuri, în funcție de negocierea părților sau de dispozițiile actelor normative cu caracter special care reglementează salarizarea anumitor categorii de salariați. În privința tichetelor de masă, chiar dacă acestea au un regim fiscal special și o utilizare prevăzută clar de lege, oricare ar fi valoarea lor, acestea nu fac parte din salariul de bază, ci din salariu, adică din drepturile salariale",
scria, la scurt timp după anunțarea intenției Guvernul de a majora valoarea tichetului de masă,
Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.
Majorarea valorii tichetului de masă fusese anunțată încă din aprilie de către Guvern în cadrul
programului "Sprijin pentru România".
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.