"Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună" scrie în recenta Lege nr. 187/2022. Ce înseamnă asta, mai exact?
În primul rând, reamintim că angajatorii nu sunt obligați să acorde valoarea maximă per tichet prevăzută de lege - până în data de 1 iulie 2022, valoarea maximă a fost de 20,17 lei, iar de la 1 iulie inclusiv este de 30 de lei. Angajatorii se pot plasa sub acest maxim și puteau acorda până acum tichete de câte 15 lei sau 10 lei pe zi de muncă ș.a.m.d..
Prin Legea 187, parlamentarii au ridicat valoarea nominală maximă a unui tichet la 30 de lei - desigur, asta nu-i obligă pe angajatorii să majoreze de la 1 iulie la 30 de lei tichetul acolo unde acordă aceste bilete de valoare.
De ce au venit parlamentarii cu această posibilitate de a acorda diferența pentru luna iunie? Probabil, ca formă de sprijin financiar pentru angajați - dar acolo unde există resursă financiară suficientă și disponibilitate din partea angajatorilor, desigur, să acorde acea diferență.
„Diferența respectivă poate fi acordată tot în tichete de masă, dar în luna iulie, chiar dacă vizează luna iunie 2022. Dacă părțile au negociat sau angajatorul a decis să acorde tichete la valoarea maximă per tichet în luna iunie 2022, în luna iulie pot fi acordate tichete de masă reprezentând diferența dintre valoarea primită în iunie și plafonul maxim de 30 de lei/tichet. Cu alte cuvinte, în iunie salariații primesc tichetele la valoarea negociată și stabilită anterior adoptării Legii 187/2022, iar în iulie pot primi, tot sub formă de tichete, diferența dintre ceea ce au primit în iunie și valoarea nou stabilită.
De exemplu, dacă până în momentul intrării în vigoare a Legii nr. 187/2022 salariatul avea dreptul la tichete de masă în valoare de 20 de lei/zi lucrată (20 de zile x 20 de lei) și, ulterior, a fost stabilită valoarea tichetului la 30 de lei/zi, salariatul poate primi, potrivit înțelegerii părților, diferența de 10 lei/tichet în luna iulie, aceasta sumă adăugându-se celei pentru cele cuvenite în iulie.
Dacă s-a stabilit că valoarea unui tichet va fi de 30 de lei și se acordă și pentru luna iunie, atunci în iulie salariatul primește 21 x 30 lei pentru iulie (630 de lei), plus 20 x 10 lei diferența lunii iunie (200 de lei), deci în total 830 de lei în tichete de masă, dacă discutăm despre un salariat care a lucrat în toate cele 41 de zile din iunie și iulie.
Stabilirea valorii de cel mult 30 de lei pentru un tichet de masă și aplicarea posibilitatea aplicării încă din ultima lună a primului semestru din 2022 este, practic, o derogare de la dispozițiile prevăzute de normele metodologice de aplicare a 165/2018”, a explicat pentru redacție Dan Năstase, consilier juridic specializat în relații de muncă.