Până la finalul anului, ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice este suspendată, cu excepția concursurilor pentru care au fost demarate deja procedurile de organizare. Totuși, de la această regulă se va face excepție și se vor putea face noi angajări într-un domeniu, după cum a stabilit Guvernul printr-o ordonanță oficializată azi. Este vorba, mai exact, de învățământul preuniversitar și cel superior.
În perioada
1 iulie - 31 decembrie 2022, după cum scrie în
OUG 80/2022,
nu se vor organiza concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante din instituțiile și autoritățile publice.
O excepție se va face în cazul
posturilor unice de la stat, pe care ordonanța le definește ca fiind cele ale căror atribuții, prin conținutul și natura lor, ori responsabilității stabilite nu se regăsesc într-o altă componentă organizatorică sau se află în compartimentele în care există numai posturi vacante, unde se vor putea organiza, punctual, concursuri sau examene de angajare. De asemenea, dacă procedurile de organizare a concursurilor au demarat
anterior datei de 1 iulie 2022, demersurile pentru ocuparea posturilor vacante pot continua.
Actul normativ mai prevede că, în cazuri temeinic justificate, Guvernul va putea aproba memorandumuri pentru organizarea de concursuri sau examene pentru ocuparea posturilor vacante sau temporar vacante de la stat, cu condiția justificării necesității și cu încadrarea în cheltuielile de personal din buget.
Ca urmare a acestei ultime prevederi, a apărut azi
OUG 111/2022, prin intermediul căreia, prin excepție de la regulile nou-introduse, se aprobă organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor didactice, didactice auxiliare și nedidactice, precum și a funcțiilor de conducere, vacante sau temporar vacante din unitățile de învățământ preuniversitar și superior.
De asemenea,
printr-un proiect de OUG apărut recent se propune introducerea unei alte excepții de la înghețarea angajărilor la stat. Este vorba despre Autoritatea Vamală Română, în condițiile în care acolo se dorește suplimentarea numărului maxim de posturi cu 324,
"până la încetarea crizei actuale existente la granița României, generată de conflictul militar care se desfășoară pe teritoriul Ucrainei, dar nu mai mult de 3 ani".
Acest proiect nu a ajuns încă pe masa Guvernului și nu a fost adoptat. Concursurile pentru ocuparea acestor posturi vor fi organizate și desfășurate, conform legii, urmând ca anunțul de concurs să se publice pe pagina de internet a Autorității Vamale și pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, cu cel puțin 10 zile înainte de data desfășurării probei scrise a concursului.
Măsura introdusă prin OUG 80/2022 a fost gândită pentru a reduce deficitul bugetar excesiv actual, prin diminuarea unor cheltuieli de funcționare ale instituțiilor și autorităților publice. Cheltuielile de personal reprezintă, potrivit informațiilor
furnizate de autorități, circa 22% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.
Totodată, numărul de posturi ocupate în autoritățile și instituțiile publice
a crescut cu 27.553 în aprilie 2022, în comparație cu decembrie 2019.
Comentarii articol (2)