Nu. Chiar dacă cea de-a doua ediție din acest an demarează azi, în prima fază, timp cinci zile, se face înscrierea în program, urmând ca peste două săptămâni să înceapă prima dintre cele trei etape în care se vor putea cere bani pentru aparate noi. Înscrierea se poate face online, de la ora 10:00, printr-o aplicație a Administrației Fondului pentru Mediu (AFM).
2. Dacă am participat în trecut la programul Rabla pentru electrocasnice, trebuie să-mi fac iar cont?
Nu. De principiu, dacă nu apar probleme la aplicație, vor putea fi folosite conturile făcute deja. Totuși, e recomandabil ca cei ce vor să participe și la această etapă a programului Rabla pentru electrocasnice să se autentifice, de probă, în sistem, utilizând adresa de e-mail și parola setată.
3. Până când mă pot înscrie în program?
După cum reiese din calendarul AFM, înregistrarea celor interesați se poate face până în data de 25 noiembrie 2022 (ora 23:59).
4. Când se pot cere banii de la stat pentru electrocasnice noi?
Peste două săptămâni, mai exact, din 5 decembrie, la o săptămână după ce se termină perioada de înscrieri. Nu toți cei interesați pot cere banii în aceeași zi, ci, în funcție de tipul de electrocasnic vizat, sumele se vor putea cere în trei etape.
5. Pentru ce electrocasnice noi se pot cere bani în acest an, după ce regulile s-au modificat?
Regulile programului Rabla pentru electrocasnice au suferit mai multe modificări în luna mai, printre altele, televizoarele fiind eliminate din lista electrocasnicelor ce pot fi cumpărate cu bani de la stat. Astfel, în etapa de iarnă se pot cumpăra maşini de spălat rufe/ vase, uscătoare de rufe, frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare, aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, aspiratoare, laptopuri și tablete.
6. Când se desfășoară cele trei etape în care se pot cere banii de la stat?
- etapa I - pentru mașini de spălat rufe/ vase și frigidere/ congelatoare - 05.12.2022 (ora 10:00) - 09.12.2022 (ora 23:59);
- etapa II - pentru laptopuri și tablete - 12.12.2022 (ora 10:00) - 16.12.2022 (ora 23:59);
- etapa III - pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare - 19.12.2022 (ora 10:00) - 23.12.2022 (ora 23:59).
Criteriile de eligibilitate nu s-au modificat de la edițiile anterioare, de banii de la stat putând beneficia oricine îndeplinește următoarele condiții:
- este persoană fizică cu domiciliul în România;
- nu are obligații restante la bugetul de stat sau la bugetul local;
- are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul înscrierii în aplicația informatică;
- este posesor al unui/ unei buletin/ cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
- se obligă să predea, în momentul achiziționării unui electrocasnic nou, unul uzat echivalent;
- își dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor și informațiilor furnizate.
Pașii ce trebuie parcurși sunt: înscrierea online (începând de azi), pentru care se trimit mai multe date de identificare, solicitarea și primirea voucherului electronic (într-una dintre cele trei etape de mai sus) și, în fine, cumpărarea, dintr-un magazin acceptat în program, a unui electrocasnic nou, cu condiția predării unuia uzat.
9. Câți bani se primesc de la stat?
În funcție de categoria vizată de electrocasnice, sumele ce pot fi cerute în această ediție sunt:
- 500 de lei - pentru laptopuri;
- 400 de lei - pentru maşini de spălat rufe, inclusiv cu uscător, având cel puțin noua clasa energetică C, pentru maşini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D, pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++, pentru categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E, pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puţin A++;
- 300 de lei - pentru tablete;
- 200 de lei - pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.
Banii ceruți autorităților se primesc sub formă de voucher electronic, ce va putea fi folosit în oricare magazin înscris în program.
11. Valabilitatea voucherelor a fost redusă. Cât timp se pot folosi banii obținuți de la stat?
În mai, valabilitatea voucherelor s-a redus de la 15 zile, cât era înainte, la șapte zile de la publicarea listei cu solicitanții aprobați. Așadar, șapte zile au la dispoziție acum cei interesați să-și cumpere electrocasnice noi cu bani de la stat.
12. Pot folosi voucherul obținut de o altă persoană?
Nu. Potrivit regulilor actuale, voucherul este nominal și netransmisibil și nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicația informatică.
13. Pot cere acum un voucher pe care să-l folosesc la viitoarele ediții?
Nu. Mai mult de atât, anul acesta s-a stabilit că cei ce solicită un voucher pentru o anumită categorie de electrocasnice, dar nu îl folosesc în cadrul sesiunii respective a programului nu mai pot cere un altul pentru același tip de aparat în cadrul sesiunilor organizate în același an calendaristic. De asemenea, persoana fizică care a beneficiat deja de un voucher dintr-o categorie nu mai poate beneficia de acelaşi tip de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.
14. În ce magazine se pot folosi voucherele?
Cu condiția să fie înscrise în programul Rabla pentru electrocasnice, magazinele în care se pot folosi banii de la stat pot fi atât cele clasice, cât și cele online. Lista lor, aici.
15. Pot cere mai multe vouchere în această ediție a programului?
Da. Persoanele fizice pot cere mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie de electrocasnice.
16. Am beneficiat de vouchere și în alți ani. Mai pot cere un voucher și acum?
Da. Regulile programului Rabla pentru electrocasnice nu interzic participarea la mai multe ediții ale acestuia, desfășurate în ani diferiți. De altfel, după cum apare mai sus, se pot cere mai multe vouchere și-n cadrul aceleiași ediții.
17. Pot cumpăra electrocasnice noi doar cu banii de la stat?
Nu. Ghidul programului stabilește că finanțarea de la stat nu poate depăși 50% din valoarea echipamentelor comercializate prin program, adică beneficiarul trebuie să contribuie cu cel puțin jumătate din preț.
18. Ce aparate vechi trebuie predate pentru a obține un voucher?
În esență, se predau electrocasnice uzate din aceeași categorie cu cea din care face parte cel ce urmează să fie cumpărat, respectiv categoria frigidere/ combine frigorifice/ lăzi frigorifice/ congelatoare, categoria aparate de aer condiționat/ aparate de aer condiționat portabile, categoria mașini de spălat vase, categoria mașini de spălat rufe, categoria uscătoare de rufe și categoria aspiratoare. Chiar dacă au fost eliminate din lista electrocasnicelor ce pot fi cumpărate cu bani de la stat, televizoarele se numără, în continuare, printre electrocasnicele uzate ce pot fi predate în schimbul unui voucher.
Totuși, există și excepții de la această regulă. Mai exact, pentru laptopuri și tablete se poate preda la schimb fie un calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament inclus în program, cu excepția laptopurilor și tabletelor vechi. De asemenea, pentru mașinile de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++ se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program (fără laptop sau tabletă).
19. Există o vechime minimă pe care trebuie să o aibă aparatele uzate ce se predau?
Ghidul programului nu prevede caracteristici exacte pentru echipamentele uzate ce se predau, adică nu sunt limitări în ceea ce privește starea de funcționare, de exemplu, așa că, în lipsa unor restricții, pot fi predate electrocasnicele folosite, indiferent cât timp, dintr-o gospodărie, ce se încadrează în categoriile amintite.
Comentarii articol (6)